Brownie cookies & peanut cream cheese-frosting

brownie-cookies

Det gäller att passa på att ta kort innan kakorna tar slut. De gör gärna det här. I ett nafs. Endast smulorna är kvar på nedersta fatet…

Pust! Det var inte kortaste namnet på de goda (och inte alls nyttiga) kakorna som bakades på Solsidan tidigare i veckan.  Man kan lika gärna kalla dem brownies med philadelphiaost- och jordnötssmörsfrosting. Fast det är ju inte kortare det. Näe. Vi kallar dem kort och gott för: chokladkakor med geggamojjakräm. Eller bara chokladkakor om du väljer att inte göra den goda frostingen som läggs mellan kakorna.

  • 350 g mörk choklad
  • 40 g rumsvarmt smör
  • 0,5 tsk vaniljsocker
  • 2 ägg
  • 150 g socker
  • 50 g vetemjöl
  • 0,5 tsk bakpulver
  • 1 tsk starkt, kallt kaffe

Värm ugnen till 175 grader. Bryt chokladen i små bitar och blanda 200 g (spara resten) av detta med det rumsvarma smöret i en skål. Blanda vaniljsocker, ägg och socker i en skål. Vispa i ca 8 minuter tills det är fluffigt. Tillsätt därefter vetemjöl och bakpulver. Rör till sist i det kalla kaffet, chokladsmöret och resten av chokladen. Blanda väl. Låt skålen stå i ca tio minuter så den tjocknar en aning. Fördela 1 msk smet per kaka på en plåt klädd med bakplåtspapper. Grädda i cirka 10 min. Under tiden kakorna är i ugnen passar det bra att göra frostingen.

Så här gör du den:

  • 100 g rumsvarmt smör
  • 2 dl florsocker
  • 100 g philadelphiaost
  • 0,5 msk citronsaft
  • 50 g jordnötssmör

Vispa smöret till en mjuk och fluffig konsistens. Tillsätt florsocker, philadelphiaost och citronsaft. Vispa fluffigt och tillsätt därefter jordnötssmöret.

När kakorna svalnat helt fördelar du ca 1 msk frosting på en kaka och lägger sen en kaka ovanpå. I originalreceptet är det faktiskt dubbelt så mycket frosting, men mängden ovan är alldeles tillräckligt. Såvida du inte vill ha mer frosting än kakor vill säga…

10 tankar kring ”Brownie cookies & peanut cream cheese-frosting

  1. Karin ~ Mina Rum

    Det där låter ju alldeles onödigt gott. Finns nog en överhängande risk att de kommer att bakas här hos mig inom en snar framtid.

    Ha det gott! (I dubbel bemärkelse.)
    Kram

  2. Lena Lundmark

    en fråga bara: ska smöret smältas först? Kakorna ser (och låter ju alldeles fantastiskt goda!

    1. Livet på Solsidan Inläggsförfattare

      Nej, smöret ska inte smältas först. Det ska vara rumsvarmt så det går att röra ihop med chokladen. Jag ska skriva till det i receptet. Tack för frågan så jag kan förtydliga.

      Tamara

  3. trädgårdsdrömmen

    Jag tackar för den! Du leder oss in i fördärvet. ..tur att man börjat röra på sin igen efter vinterns stillasittande. Efter en hel dag i trädgården kan man vara värd en kaka med gegamojja :)
    Ha det gott! /Anna

  4. MissStorm

    Kolhydrater smakar illa. Kolhydrater smakar illa. Kolhydrater smakar illa. Kolhydrater smakar illa… Äsch! LCHF må vara en toppendiet, men chokladkakor med geggamojja låter inte helt fel..!

    Kram

Kommentarer är stängda.