Seg som kola!

lakritskrokant

Näe, vad säger ni? Är det inte dags för ett recept på en MYCKET god sötsak? Som till exempel den här lakritskrokanten vi gjorde häromdagen. Den blev riktigt jummie! Receptet kommer från boken ”Choklad” som är skriven av konditorn Elisabeth Johansson.

Krispig krokant, smaksatt med lakrits och doppad i choklad

  • 50 g smör
  • 1,5 dl strösocker
  • 0,5 dl ljus sirap
  • 1 tsk lakritsgranulat (rålakritspulver)
  • 5 droppar saltlakritsarom eller 1 tsk saltlakritspulver
  • ev svart hushållsfärg
  • 0,5 dl valnötter (dessa hoppade vi över för jag tycker det är skitäckligt)
  • 0,5 dl salta jordnötter
  • 200 g mörk choklad (56-68 %) eller ljus choklad om du hellre föredrar det
  1. Rör ihop smör, socker, sirap, lakritsgranulat och lakritsarom i en tjockbottnad rostfri kastrull.
  2. Smält på svag värme. Koka upp till 142 grader.
  3. Bred ut massan på en ugnsplåt klädd med bakplåtspapper.
  4. Klipp massan i fyrkantiga bitar innan den stelnar. Du får vara ganska snabb…
  5. Hacka nötterna och ställ åt sidan.
  6. Hacka chokladen och smält den i vattenbad.
  7. Doppa krokantbitarna i chokladen.
  8. Stryk av lakritskrokantens botten mot kanten av skålen och lägg bitarna på ett bakplåtspapper.
  9. Strö över de hackade nötterna innan chokladen stelnat.

Om du inte äter upp alla mumsbitarna på en gång så förvaras de bäst i kylskåp.

Nu pyser jag upp till familjen i Norrland några dagar. Slappa dagar och mycket snö är vad jag hoppas på. Jag hoppas också att SJ och Banverket sköter sig eftersom jag ska åka tåg. Det är ju bara 140 mil…