Häromdagen skrev Anna att hon bakat skurna pepparkakor. Sedan dess har jag inte tänkt på nåt annat. Jobbigt! Så det var alltså för mitt eget bästa som jag snörde på mig hemmafru-förklädet och gjorde egna skurna pepparkakor idag. Mums!
Boken ”För hennes eget bästa” av Elizabeth George, nybakta småkakor, ett glas kall mjölk (det bästa till nybakat) och soffhäng blev det efter bakningen. Because I’m worth it!
Recept på skurna pepparkakor
Det här receptet ger ungefär 100-120 stycken mumsiga kakor.
200 g rumsvarmt smör
2 dl strösocker
1 dl ljus sirap
2 tsk ingefära
1 tsk bikarbonat
2 tsk malda nejlikor
2 tsk kanel
ca 2 dl sötmandel
knappt 6 dl vetemjöl
– Rör smör och socker smidigt (jag använder elvisp med degkrokar på).
– Blanda sen ner sirap, ingefära, bikarbonat, kanel och nejlika.
– Hacka mandeln, grovt, och rör ner den i smeten.
– Till sist blandar du ner mjölet, lite i taget.
Knåda nu degen och forma den till rullar. Hur tjocka du gör dem beror på hur stora kakor du vill ha, men 3-4 rullar är lagom. Jag gör runda rullar men gör fyrkantiga om du hellre vill ha den formen på dina pepparkakor. Rullarna lindar du in i plastfolie och lägger i kylen där de ska ligga i minst 4 timmar, men (om du orkar vänta) helst över natten.
Sätt ugnen på 175 grader. Ta ut rullarna (en i taget så de inte blir för mjuka) och skär dem i lika tjocka skivor med en vass kniv. Placera de ogräddade kakorna på bakplåtsklädda plåtar. Grädda kakorna mitt i ugnen i ca 8-10 minuter tills de är gyllenbruna. Gör du kakorna väldigt tunna tror jag det räcker med 6 minuter i ugnen.
Mumsigt ser det ut, måste provas nån dag. TACK för fröerna Tamara, det kommer att behövas i min blivande praktträdgård :-) Kram!
/Liv
NEEEEEJ!!!! Nu blev jag också sugen på skurna pepparkakor! Men det finns ingen tid till det för imrogon ska jag på tjejträff :)
För mitt eget bästa blev det en bunt (nej flera…) pepparkakor framför brasan i kväll.
Det gäller att se till att man får det man behöver! :-)
Kram // AH
Ja du, det verkar onekligen riktigt jobbigt att gå omkring och tänka på skurna pepparkakor. ;) Bra att du gjorde slag i saken.
Nu ska jag hämta mig bok som jag började på i förrgår. SÅ bra! Tusenskönor av Kristina Olsson.
Kram
Bakningstips känns inte som att det kommer så ofta från dig. Men ack så välkommet. Ser både smarrigt och professionellt ut. De är ju helt perfekta i formen.
Kram!
Ibland får man snöra på sig hemmafru dräkten, det är bara så…och så gott och mysigt du fick det på köpet
Kram Kajsa