Ostkrokar eller ostbågar?

rak-torn

Det händer inte speciellt ofta, men igår var det trerätters här på Solsidan. Eller ja, det som var tänkt som förrätt åt vi faktiskt som för-förrätt redan vid lunch för att vi – ja, var hungriga helt enkelt ;) Men, om man som oss inte håller så hårt på etiketten är det ok att göra så.

Anledningen till att vi ”lyxade” till det var att vi hade vännerna Janne och Marie-Louise från Karlskrona på besök. Det blev en mycket trevlig dag/kväll med god mat, prat och tävlingar (som ju är ett måste när sambon är med som festfixare). Fast Janne surade nog till lite för att jag – som vanligt – vann musiktävlingen. Eller vad säger du Janne? ;)

Under bilden hittar du recepten (som vi fått av sambons kollega Christel) på förrätten och desserten som sambon lagade till. Mycket smarriga båda två!

Märk väl, förrätten ska rullas i ostKROKAR. Inte ostbågar… För inte heter det ostbågar? Iaf inte där jag kommer ifrån…


RÄKTORN
Antal portioner: 6

12 st vitt formbröd
2 dl creme frachie (vanlig)
2 msk majonnäs
3 msk kaviar (typ Kalles)
1 st rödlök (finhackad)
c:a 5 cm purjolök (finhackad)
3 msk dill (finhackad)
1 burk svart stenbitsrom
1 st citron
30 st räkor (eller färdigskalade i lake)
75 g ostkrokar

Gör så här:

  1. Till ett räktorn – tryck ut 4 st brödrundlar med ett glas (jag använde ett ganska smalt glas och tryckte ut 3 st rundlar, man blir ganska mätt annars)
  2. Vispa creme fraichen så att den tjocknar, tillsätt majonnäs, kaviar, dill, rödlök och purjolök – rör om.
  3. Smöra smeten på bröden och bygg ett torn med smet mellan och på utsidan. Låt stå kallt i c:a 15 min.
  4. Krossa ostkrokarna, lägg dem i en plastpåse och kavla så att de finkrossas. Rulla ”tornen” i ostkrokekrosset.
  5. Garnera med räkor, stenbitsrom, citron och lite dill. Och en hel ostkrok som pricken över i:et om du vill ;)

VIT CHOKLADMOUSSE MED HALLONSÅS
4 stora eller 8 små (gör dubbelsats till 8 personer)

150 g vit blockchoklad
1½ dl vispgrädde
1½ dl kesella (1 %)

Hallonsås
150 g hallon (jag brukar ta lite mer)
½ dl socker

Gör så här:

  1. Smält chokladen.
  2. Vispa grädden – ej för hårt.
  3. Rör ner grädde + kesella i chokladen
  4. Mixa hallonen – passera dem genom en sil för att få bort kärnor (detta kan göras kvällen innan)
  5. Klicka ner smeten i glas – häll hallonsåsen över.
  6. Sätt gladpack över, stå i kylen minst 30 min.