Blommat ut eller upp?

ut-eller-upp

Det har väl knappast kunnat undgå någon att fotbolls-EM pågår just nu och även om mitt intresse är relativt svalt så läser/hör man en del. Men i just detta EM har jag hittills sluppit läsa eller höra ett speciellt uttryck – blomma ut!

”Han ser ut att vara i god form och har verkligen blommat ut inför mästerskapet”. Synd för honom, tänker jag. Att formtoppen är över innan mästerskapet börjat… Att blomma ut betyder ju blommat klart. På väg att vissna. Inget annat.

”Blomma upp” eller ”slå ut i blom” är väl det de egentligen menar.

Här på Solsidan har alliumbollarna precis haft sin formtopp och alltså blommat ut. Pionerna däremot är på väg att blomma upp.

Oj, vad det är härligt att ”dryga sig” på sin egen blogg – och för en gångs skull vet jag att jag gjort ett inlägg som uppskattas av min sambo – a.k.a. språkpolisen!  :)