Blommig fredag – Mina bästa frötips!

lavendel2

Frösådd lavendel ‘Ellagance Ice’,

Mitt bästa – och faktiskt enda – frötips är att låta naturen göra jobbet. Det vill säga låta blommornas fröer sprida sig på naturlig väg. Jag har nämligen kommit på att jag och frösådd inte är en match made in heaven.

Visst. Jag har lyckats med några av mina frösådder, men misslyckats med desto fler. Är det inte sorgmyggor som tar livet av mina groddar så lyckas jag dränka eller torka ut de små liven. Suck. Därmed inte sagt att jag inte kommer att försöka igen. Man ska ju aldrig säga aldrig ;)

Den ljuslila (vita enligt fröpåsen) lavendeln ‘Ellagance Ice’ på bilden ovan hör till en av de lyckade frösådderna. Plantorna blommade nämligen redan första året och i somras hade de dessutom förökat sig med många småplantor. Inte mig emot. Lavendelplantor kan man inte få för många av!

perovskia1

Frösådd perovskia. Också kallad himmelsspira.

Den ljuslila, skira och höga perovskian ”upptäckte” jag förrförra sommaren när jag planterade en senblommande rabatt. Sedan dess har den varit en favorit. Även perovskian frösår sig rikligt här på Solsidan och de frösådda plantorna var i höstas så många att jag kunde sätta perovskior längs med hela husets framsida! Kring fötterna har de ljusrosa rosenplister och ovanför vajar de mörkröda bladen på de japanska prydnadskörsbären ‘Royal Burgundy’. Kommer bli en finfin kombo tror jag. Tack för det naturen!

Det här är min tolkning av Blommig fredag hos Bland rosor och Bladlöss. Idag är temat ”Mina bästa frötips”. 

 

23 tankar kring ”Blommig fredag – Mina bästa frötips!

 1. Meta

  Jag är urdålig på att fröså men lavendel kanske jag skall testa till nästa sommar.I år blir det nog inget av rutiga och randiga skäl.
  Ha en fin fredag
  kram Meta

 2. Carina

  Jag är mycket benägen att hålla med dig, nog sköter naturen det på bästa sätt och då vet man att det funkar, jag vill kanske vissa saker ska vara på ett ställe, naturen på ett annat, så det är lika bra att låta bli att flytta….tillika fröså, fast visst, litegrann blir det nog, fast i år ingen försådd utan endast direktsådd….det har sina orsaker, men det skriver jag om längre fram :)

 3. Ninni

  Håller med dig….moder natur är en hejare på frösådd men ibland kan man behöva hjälpa henne,,,,,=)

  Trevlig helg !!!

  Kram Ninni

 4. Carina

  Hade en lång period där i början när jag kände som du och då var det mindre kul. Trots det så har jag en pion från den tiden. Så småningom hittade jag ett sätt som funkade för mig och som gör att jag lyckas bättre, mycket bättre.

  Sant är helt klart att naturen själv sköter det väldigt bra också :-) Och att man ska pyssla med det man känner för. Alla gillar inte frösådd. Jag tycker egentligen mest det är kul så här års. Senare i vår är det ’bara’ ett sätt att få fram plantor av sånt jag inte hittar annars :-)

  Kram, Carina

  1. Livet på Solsidan Inläggsförfattare

   Läste precis om din alternativa frösådd. Intressant! Verkar lite lättare än att hålla på med såjord och krukor. Tack för tipset! Får kanske överväga om jag ska testa i år ;)

   Kram Tamara

 5. Gunsan

  De som självsår sig är många här hos mig.En del har jag tagit bort.En som får stå kvar är Aklejan.
  Ha en skön helg.

 6. Ulrika

  Aaahhh, vit lavendel (eller ljuslila…) Det måste jag prova.
  Har lovat mig själv att inte köpa några nya fröer i år. Har redan brutit det löftet, så en påse till (eller två) gör nog ingen skillnad.
  Kram Ulrika

 7. marinapersson72

  Ja, naturen brukar göra bra jobb!
  Jag sår gärna även utan naturens hjälp också. Gillar båda sätten :).

  Kram

 8. Tittis trädgård

  Härliga bilder. Kikade in på din fina sensommarrabatt också, så fint du hade det! Jag tycker att det är toppen med växter som självsår sig, så att man får små plantor alldeles gratis. Perovskia är en växt som jag har tänkt skaffa, tycker den är så fin./ Kram Titti

 9. Mina Gröna Tankar

  Det bästa är att man glömmer bort allt som går lite mindre bra med frösådderna och så nästa år kör man på igen, lycklig som en speleman!
  ———-
  Såg inte din kommentar hos mig förrän nu. Nej, jag har inte provat PH testet än, får bli till våren. Ja, den underbara irisen finns hos mig! Den heter Iris crysographes ’Black Form’.

 10. Louise

  Fin länk från Carinas sida til STA, jag är också en av dom som inte riktigt passar för pysslande med sådd. Men det hade varit kul att lyckas! Jag kan rekommendera ett gardeners world the science of gardening avsnitt på youtube, där de går igenom tips och tricks för att förvara fröer som man plockar.

Kommentarer är stängda.