Kan man flytta pioner?

pion-flyttade

Ibland läser jag: ”pioner – de går inte att flytta för då blomvägrar de i flera år”. Är inte det en av alla de trädgårdsmyter som finns? Oavsett vad. Blomvägrar gör i alla fall inte mina pioner trots att de flyttas titt som tätt. Visserligen kan den kalkhaltiga lerjorden, som ju är mumma för pioner, bidra till blomningen.

Faktum är att några av mina pioner flyttats tre(!) höstar i rad. D.v.s. lika många som vi bott i huset. Undrar du vad jag håller på med? Det gör jag med ibland…

Pionerna på bilden fick jag av en tidigare granne hösten -12. Då var det en planta, men jag både delade och flyttade den förra hösten. Än är inte plantorna så kraftiga, men blommar, det gör de. Som alltid!

 

9 tankar kring ”Kan man flytta pioner?

 1. Merja

  Ja eller hur! Jag flyttar och har flyttat otaliga pioner i mina dagar och har inte problem med blomningen. Jag tror hemligheten ligger i att plantera grunt, då blommar de snällt. Kram Merja

 2. Karin ~ Mina Rum

  Jag har också flyttat pioner som sedan snällt blommar säsongen efter. Även nyköpta har blommat direkt. Men så finns det några segingar som inte riktigt vill men det spelar mindre roll eftersom det finns andra som blommar. Den jag fick av dig som eventuellt är en Festiva Maxima har inte blommat än.

  Älskar förresten din inställning: ”jag ska jobba hela sommaren, för det är jag värd”! Härligt att du till slut fick det perfekta jobbet, även om det inte blev på ABK.

  Ha det gott.
  Kram!

  1. Rost och rädisor

   Jag flyttar pioner helt hämningslöst under helas säsongen och det går utmärkt. Däremot har jag en oflyttad jättebuske som bara blommar vartannat år. Antagligen står den för skuggigt.
   Fin bild
   Anette

 3. Tittis trädgård

  Ja, det finns ju så många trädgårdsmyter. Men visst går de att flytta, det är dina ett bra bevis på. Jag fick flera plantor från en gammal trädgård för 2 år sedan, och i år kommer det 69 knoppar. Gissa om jag är nyfiken på vilka sorter det är? Jag går och tittar till dem flera gånger om dagen, och bara väntar på att de ska slå ut/ Kram Titti

 4. Katarina /En Grön Sida

  Vackra!
  Ja, och jag fick också veta den där ”Sanningen” om att pionflytt var ett absolut ”no no”, men så gjorde jag det ändå. Och igen och igen. =o))
  Allt gott!
  /Katarina

 5. Marina

  Jag har också flyttat ett antal pioner under mina år med trädgård. Det som har hänt någon gång är att de inte orkat blomma första året efter. Knopparna har torkat in redan så små små. Flera gånger har de blommat redan säsongen efter flytt.
  Man kan flytta! :)

  Kram

 6. Trädgårdstid

  Ja, jag vet inte varför den där myten lever kvar, jag hör bara om lyckosamma flyttar. Jag brukar försöka få med mig så mycket jord som möjligt, och då borde plantan rimligen inte ens märka att den bytt plats, tänker jag…:-) I år har jag satt sex nya pioner, kan inte få nog!
  Kram
  Elin

Kommentarer är stängda.