Maackia – en chansning som gick hem!

maackia

Jag har köpt träd i present till mig själv. Även om överraskningsmomentet är lika med noll är det smart med sådana presenter. Det kan aldrig bli fel liksom…

Ett av träden var det här, en Maackia Amurensis ’Summertime’, som jag aldrig hade sett live utan bara läst om på nätet. När jag väl bestämt mig visade det sig vara svårt att få tag på ett exemplar, men till sist fick jag napp på Ödåkra Uteplantor AB (för övrigt en toppenbra handelsträdgård) i Helsingborg – ”bara” 12 mil från Kristianstad. Visst, det var en bit att köra men den gamla hemstaden funkar alltid. Och nu, med facit i hand, är jag väldigt glad att jag gjorde utflykten till Helsingborg. För jag är faktiskt lite kär. I Maackian!

maackia2

Tidigt på våren när bladen är på väg att slå ut ser de ut som mjuk och len silvrig sammet. Väldigt vackert.

maackia3

Just nu, mitten av juni, ser bladen ut så här. Ljust gröna åt limehållet till. På sensommaren blommar trädet med gräddvita blomklasar och ska också avge en doft likt dyrbar parfym. Jojo. Det låter nåt! Blomningen följs därefter av frökapslar/baljor som ser pappersaktiga ut.

maackia4

Fakta om Maackia amurensis, ’Summertime’
Läge: Sol till halvskugga
Zon: 1-4
Blomningsfärg: Vit (gräddvit)
Höjd: 5-6 meter
Jord: Vanlig trädgårdsjord

3 tankar kring ”Maackia – en chansning som gick hem!

  1. Pingback: Solsidans årskrönika 2013. Januari – juni. | Livet på solsidan

  2. Pingback: Solsidans årskrönika 2013 | Livet på solsidan

  3. Pingback: Månadsbilder januari 2014 | Livet på solsidan

Kommentarer är stängda.