Blommig fredag – Generositet!

elefantora-planta

Krukväxten elefantöra (Parasollpilea, ’Pilea Peperomioides’) växer så fort att det är enkelt att vara generös och dela med sig av sidoskotten. På engelska kallas den här växten för Chinese Moneyplant.

Så här års behöver krukväxterna lite hjälp för att orka kickstarta våren. Omplantering i ny jord och näring är vad mina krukväxter får. Vissa växter behöver också delas då de blivit för stora för krukorna och småplantorna som blir över ger jag generöst med mig till vänner och bekanta.

Plantorna på bilden är elefantöra. De klipper jag ofta på höjden och nästan genast svarar de med att sätta nya sidoskott. Delning var med andra ord ett måste. Efter delningen satt jag där med en mängd rotade sidoskott som ingen ville ha. Det var i alla fall vad jag trodde. Tills jag kikade på auktionssajten Tradera. Där var skott av elefantöra riktigt poppis. Efter lite detektivarbete har jag förstått att växten just nu är ”trendig” och att många blomsterhandlare har svårt att få tag på den. Här kan du också läsa en söt historia om elefantörats väg till Sverige.

 

elefantora-paket

Här är elefantörats sidoskott på väg att packas in i små växtpaket.

Självklart vill man vara generös och ”dela med sig”. Sagt och gjort. Jag la ut fyra auktioner med ett skott av elefantöra i varje auktion. En vecka senare kunde jag kassera in inte mindre än 472 kronor! Kan du fatta? Fyrahundrasjuttiotvåkronor…

Kanske är jag en ockrare (istället för generös) som säljer sidoskott hutlöst dyrt. Fast jag bestämmer ju inte vilket belopp en budgivare är beredd att betala. Mer rätt är nog att säga: det var värst vad budgivarna var generösa i sin budgivning idag. Då ljuger jag inte i alla fall!

Det här är min tolkning av Blommig fredag hos Bland rosor och bladlöss. Idag är temat ”Generositet!”.

27 tankar kring ”Blommig fredag – Generositet!

 1. Anneli - A'la Foto

  Åh jag vill också ha Elefantöra! Jag hade det när jag var liten men nu var det väldigt många år sedan jag ens såg en sist! Riktigt fin! :) Jag förstår att den inte är svårsåld, den är ju svårhittad i växtaffärer!

  Ha en skön helg!

 2. Ellinor

  Haha! Ja, vilken guldgruva du sitter på! Hade jag varit du så hade jag genast blivit elefantöre-försäljare. :-)
  Fina bilder förresten. Härlig grönska mot det vita.
  Önskar dig en fin helg

 3. Helena

  Så coolt!
  Jag har sex krukor med Elefantöra. I varje kruka har jag minst 3 sticklingar från i fjol. (Jo, jag ska ta fram blomlådan och plantera om, vi snackar typ 20-22 sticklingar)
  Förstår jag dig rätt? Om jag klipper av toppen på mammaplantan som är ganska hög, kan jag klippa halvvägs? så får jag nya fina sticklingar ganska snart igen?
  Det kanske är Elefantöra jag ska driva upp och sälja för att finansiera mitt växthus!? Hahaha
  Just nu kan jag känna mig avunds på dig som har vår… Även om vi har alldeles för många plusgrader för årstiden så måste vi vänta några veckor till på våren.

  Ha en bra helg så länge!
  Kram H

  1. Livet på Solsidan Inläggsförfattare

   Har du inget Tradera-konto? Fixa snabbt och ut med plantorna. Du vet. Snart är de säkert omoderna igen ;)
   Jag klipper av toppen på den höjd jag vill ha den, ca 15-20 cm. Tycker det blir snyggast om den inte är så hög. Men du behöver inte vara orolig för att du tar för mycket, mina har klarat sig bra trots obarmhärtig behandling. Lycka till! Snart har du pengar till ännu ett växthus. Hehe!

   Kram Tamara

 4. Lantloppan

  Elefantöra har jag aldrig haft, men den var ju riktigt söt. Och att den ger extrainkomster var ju ännu bättre :-) Ha en skön helg, kram
  /Liv

 5. Annika

  Inte ockrare, nej! Tänk vad glada du gjorde dessa människor som äntligen fick sina efterlängtade elefantöron!
  Önskar jag var lika kärleksfull mot mina krukväxter som du är. De vet inte vad ny jord är tyvärr. Konstigt att man kan fjäska och pyssla så mycket med fröer, pelargoner och uteväxter när man är så snål mot sina krukväxter. Nåja, bättring kanske kommer.
  Ha en toppenhelg!
  Kram Annika

 6. Carina

  Haha… ..nja du var generös och de valde vad de ville betala. Du har gett och fått… Och jag tänker att man måste ge innan man kan få.

  Ha en härlig helg! Kram, Carina

 7. gerdellen

  Så morsomt å lese. Planten din lever jo virkelig opp til sitt engelske navn! Det er så fantastisk hvordan noen planter bare gir og gir, men det har selvfølgelig en sammenheng med hvordan du steller den da. Du gir omsorg og den svarer med overveldende vekstkraft. Imponerende!
  God helg:)

 8. AnnaHelena

  Länge sedan jag såg denna växt! Jag minns att jag hade den i mitt flickrum en gång i tiden, och ja – det var ju som sagt lääänge sedan… :)

  Kram // AH

 9. Kristinas oas

  Vad kul att du kunde hjälpa andra att få tag på den planta de sökte, tradera är bra med sådant. Vill minnas att jag hade en sådan planta som barn när jag var inne i min ”samla på krukväxter-period” som elvaåring. Ett tag sedan med andra ord… ;)
  Önskar dig en fortsatt fin helg!
  Kram Kristina

 10. Marie

  Oh jag vill så gärna ha en stickling! När det finns möjlighet igen kan du väl hojta till. Bor i Åhus så den behöver inte irra långt med posten :) Betalar hemskt gärna en del för den också!

  Vilken guldgruva du har!

 11. Inkan

  Hej Tamara! Vad skoj, jag spenderade en helg googlande om den här plantan (Elefantöra) för några år sedan och det är en helt fantastisk historia om hur den kom till Sverige – jag skrev lite om den här efter att ha hittat en lång engelsk text om den: http://inkans.wordpress.com/2011/04/03/parasollpileans-aventyr/

  En annan vacker stickling som jag fick av min mormors syster i Lund (som inte längre är i livet) är ”Höblomster”, den slokar lätt men har en sådan häftig färg! Nu sedan Göta som jag fick sticklingen av har gått bort betyder den extra mycket. Om någon har tips för hur man sköter den tar jag tacksamt emot dem. Den får inte torka ut, då slokar den direkt, och man får toppa den och rota topparna och plantera om.
  http://inkans.wordpress.com/2011/08/05/hoblomster-iresine-herbstii/

  Jag är inte säker på att den kallas höblomster, det är vad jag gissar efter att ha letat efter namnet.

 12. MissStorm

  Wow, det var bra betalt för lite jobb! Eller nåja, plantan har väl fått jobba en del. Fin såg den ut också. Har aldrig sett en sådan förr, men jag är väl inte så trendig av mig heller… :)

  Kram

 13. Sandra

  Hej,
  Hej,

  åå jag har letat länge efter elefantöra men den är svår att hitta! Skulle jag kunna få köpa ett skott av dig?
  /Sandra

 14. Anette

  Hej! Hittade detta inlägg när jag letade efter hur man beskär ett elefantöra. Hur tar sig ”ursprungsväxten” när den blir beskuren?

Kommentarer är stängda.