Bra velat

thuja

Hösten 2011 hade jag efter mycket velande bestämt mig för att sätta en avenbokshäck längst ner i trädgården. Kombon av grannens fula plank och vårt, lika fula, Gunnebostaket var en bedrövlig syn (så här såg det ut då).

Under en storm den hösten blåste delar av grannens plank ”bort”. Bra tänkte jag först, men sen kom jag på att det bara blev ännu mer öppet. Under vintervilan som sedan följde ändrade jag mig (förvånad någon?) angående häcken. Det skulle planteras thujahäck istället för avenbok. Sagt och gjort. I april grävdes det i den styva lerjorden och de krukodlade häckplantorna planterades. Jag satte dem knappt en meter från staketet (oktober-bilden) så att man enkelt kan klippa häcken från båda sidor.

Och nu. Knappa två säsonger senare har vi en tät och fin häck längst ner i trädgården. Än har den inte nått rätt höjd, men redan nu är thujahäcken en vintergrön fond längst ner i trädgården. Jag är nöjd med mitt velande!

5 tankar kring ”Bra velat

 1. trädgårdsdrömmen

  Den ser frisk och grön ut, vilket är ett måste tycker jag. Det finns inget värre än en vissen thujahäck…men en välvårdad sådan är verkligen ett smycke! Uppstammad thuja funderar jag på att skaffa mig. .
  Ha det gott! /Anna

 2. Katarina /En Grön Sida

  Åh, vilket sammanträffande! Står precis inför just samma utmaning här. Ska dels dölja staket som håller inne hunden, dels vara effektivt insynsskydd mot grannen. Funderade på liguster, men den är ju inte helt vintergrön. Thuja är ju ett alternativ, ser jag nu. Hur långsam/snabbväxande är den på höjden? Hur stora plantor köpte ni? Var den någon speciell idé att ni planterade på våren, kan man plantera nu på hösten? (Jag bor i zon 1). Är thujor känsliga, drabbas de lätt av sjukdomar etc?
  Ja, jag vet många frågor, men jag är riktigt nyfiken på ert projekt!
  Ha det gott!
  /Katarina

 3. MissStorm

  Blir ett grönt och effektivt skydd! Men jag är ändå skeptisk till thujor… De får mig att tänka på sådana där trädgårdar täckta med asfalt och sten, helt utan växter förutom någon ensam, skrämd liten thuja. Men risken för att din trädgård uppfattas så är nog rätt minimal… :)

  Kram på dig!

 4. Marina

  Öppet och insyn vill man ju inte ha ;). Den där häcken ser ut att trivas hur bra som helst och lär nog vara till stor glädje och nytta för er.

  Kram

 5. Le petit jardin

  Ibland är det många turer innan man verkligen komer till det perfekta, men det är ju nästan charmen med det hela. Misade tyvärr ditt radioframträdande, men får lyssna ikapp nu istället

  kram kajsa

Kommentarer är stängda.