Klematis ’Miss Bateman’ på uppgång

miss-bateman-alunrot

Klematis ’Miss Bateman’ tillsammans med alunrot ’Cinnabar Silver’ (tror jag). Och ett och annat blad av den brokbladiga lungörten som uppenbarligen undkom min rensning förra sommaren.

Visst är det nåt speciellt med ljuset när det precis har regnat? Den här bilden tog jag (nästan) med livet som insats. Jag ”knölade” in huvudet i spaljén för att kunna fotografera klematisen ’Miss Bateman’ från ovan. Det visade sig vara lättare att knöla in huvudet än att knöla ut det. Mycket smartare – och betydligt enklare – hade ju varit att bara stoppa in armarna och klicka av några bilder. Om du fattar. Skyller på att jag inte riktigt hade vaknat.

Tyvärr var vi tvungna att klippa ner klematisen helt i höstas när vi målade om huset. Eller rättare sagt, vi råkade köra över den (och bryta alla grenar) med skyliften som vi hyrde. Det var inte heller så smart gjort. Men, men. Huset blev ju målat…

Några knoppar finns redan fastän den sköna missen inte hunnit växa sig så hög. Hoppas, hoppas ändå hon bjuder lite blomning senare i år. Precis som hon brukar göra.

De snygga(?) klädnyporna använder jag som temporärt stöd till klematisens tunna grenar innan de börjat snurra in sig i spaljén. När grenarna fått fäste, vilket ju går fort, tar jag bort klädnyporna.

 

allium-hav-pa-g

Här ser du vårens första alliumlök i blom. Kompisarna till den här är inte långt efter så snart har vi alliumhav här på Solsidan. Me like!

 

8 tankar kring ”Klematis ’Miss Bateman’ på uppgång

 1. Carina

  Härligt med allium, det har jag glömt att sätta på det här stället….satte jag vet inte hur många lökar på förrförra stället vi bodde på, men här har jag helt klart lyckats glömma det….snyggt med klädnyporna, och jag menar det faktiskt, betydligt snyggare än de där gröna banden jag brukar sno runt….

 2. Liv Oom

  Bra, nu fick jag mer tips på vad jag saknar i min nya trädgård. Flyttade ju ifrån mina klematisar! Och Allium är också väldigt trevliga, skulle vilja testa någon vit sort. Ha det bra! Kram
  /Liv

 3. Fröken Grön

  Redan förra sommaren började jag få ”pippi” på klematis.
  Inte för att jag har planterat så väldigt många, men HA-BEGÄRET efter fler är definitivt stort!
  Ska helt klart kolla in den där fröken Bateman och se om hon kanske får flytta hit.
  Må så gott!
  /Anna-Karin

 4. AnnaHelena

  Ja men, här fick man ju ett bra tips och klädnypor! Det var ju himla praktiskt och bra! :)
  Det är tacksamt med växter som kommer igen trots att man misshandlar dem. Just de växterna brukar vara som tuffast. Gillar såna!

  kram // AH

 5. Annika

  Jag håller med dig om att färgerna blir alldeles speciellt djupa och vackra efter ett regn. Och jag skulle vilja ha sett dig där du stod inknölad med huvud och kamera i växtstödet! :)

  Det där kaklet du valt till badrummet var supersnyggt!

  Ja visst ja! Jag ska så alliumfröna ska sås! Tack igen! :) Ser fram emot att ha dessa snygga bollar i rabatten!

  Ha en toppenvecka!
  Annika

 6. Karin ~ Mina Rum

  Jag måste bli bättre på klematis. Jag har två, men de sitter nog helt fel för de är så ynkliga.

  ”Dina” alliumar” här hos mig har sina först knoppar nu. Varje gång jag ser dem tänker jag på dig. Ska bli kul att se exakt vilken nyans de får. Det var ju bara en som blommade förra året, tror jag.

  Kram!

 7. Trädgårdstid

  Hahaha, tur att du slapp åka till doktorn i Mariannelund med spaljén på huvudet! :-)
  Jag väntar också spänt på blomning av Miss Bateman som jag satte förra våren (eller var det hösten dessförinnan?). Hos mig står hon väldigt skuggigt så det dröjer nog lite.
  …och tack för tipset om klädnyporna, bästa på länge! Jag står på fullt allvar ibland och håller slingerväxter på plats en liten stund för att se om de kanske snabbfastnar. Det gör de inte, vilken överraskning va?
  Kram
  Elin

 8. Pingback: Rödbladig smällspirea ‘Diabolo’ | Livet på solsidan

Kommentarer är stängda.