Klippa lavendel på hösten?

lavendel1Idag tog jag in några blommor av lavendeln ’Ellagance Ice’ för torkning. Plantorna har precis börjat blomma och jag tycker det är sent. Visserligen spelar det ingen roll för bättre sent än inte alls… Den mörklila lavendeln i bakgrunden är den mer vanliga sorten ’Hidcote Blue’.

Lavendelplantorna frösådde jag förra året och då kom blomningen i mitten av september. Mao är det ännu senare i år. Den sena blomningen i fjol trodde jag berodde på att det var årsgamla plantor men i år är de ju etablerade.

lavendel2

Förutom sen blomning ska den här sorten vara vit och inte ljuslila som mina är. Nåja. Mina ’Ellagance Ice’ må uppföra sig lite crazy, men de är så tjusiga att jag förlåter dem!

När vi ändå är inne på det här med lavendel vill jag passa på att fråga en sak. Jag brukar klippa mina lavendel på våren, men väldigt många förespråkar klippning av lavendel på hösten. När klipper du dina lavendel? Och vilka erfarenheter har du av klippning på vår respektive höst?

5 tankar kring ”Klippa lavendel på hösten?

 1. Marina

  Det var en väldigt sen blomning!?
  Jag har alltid klippt mina på våren och de blommar mitt under sommaren. Vet inte vad mina heter men det är en del frösådda, en del köpta vid olika tillfällen och en del självsådda.

  Kram

 2. Jessica, grannen

  Urfina ursena lavendlar! Tur du tar upp frågan, har faktiskt också funderat på att höstkalkon mina i år. Känns alltid som jag tar bort den där första skjutsen där på våren. Men vågar nog inte klippa allt nu :/ ska följa detta i lägg och hoppas många svarar :) du har inte glömt instagram va? ;)

 3. trädgårdsdrömmen

  Jag klipper mina nu på hösten, förra veckan faktiskt och jag bor i zon 1. Du kan läsa på min blogg om fördelarna att klippa lavendeln på hösten, inlägget heter ” klipp din lavendel på hösten! ” http://tradgardsdrom.wordpress.com :)
  Väldigt fina lavendel sorter du har, själv har jag köpt frö till rosa lavendel som jag ska prova att så till våren.
  Ha det gott!

Kommentarer är stängda.