”Min” nya norska häck

framsida-spireahack1

Torsdag – nu gräver jag!

 

framsida-spireahack2

Fredag – nu har jag grävt. Klar!

Förutom den gula plastbunken och grannens bildar ser man ingen större skillnad på bilderna ovan. Eller hur? Men kikar du på den nedre bilden ser du mörkare områden med ny jord längs med hela staketet. Det är min nyplanterade norskspireahäck. Tät och fin va? Jasså inte.

Många har tankarna varit på hur jag ska dölja framförallt staketet (gunnebostaketet jag älskar att hata) men också grannens biluppfart. Till sist föll valet på en spireahäck. Den passar till husets ålder och de befintliga buskarna (deutzia, schersmin och spirea) som jag lät vara kvar. Den nya häcken planterade jag i ”vågform” runt de gamla buskarna. Just den här norskspirean, ’Grefsheim’, blir inte högre än 1-1,5 meter men jag kommer hålla den på en meter för att buskarna ska sticka upp ur häcken. Både häck  och buskarna blommar i vitt på våren så det kommer nog bli fint. Eller vad tror du?

Och bäst av allt. Bye-bye gunnebostaket. Dig kommer vi bara se en skymt av på vintern när häcken är avlövad. 

 norskspirea

Än så länge är det inte mycket till häck som du ser. Några pinnar som sticker upp 30-40 cm ovan jord. Om några veckor kommer jag att klippa ner dem till ynka 10 cm höjd. Då blir det ännu mindre till häck :( Men det klippet kommer jag ha igen eftersom häcken kommer att svara med att bli både tätare och frodigare när den växer upp. Men det tar några år. Det är som vanligt med trädgård. Tålamod. Tålamod. Åhh, jobbigt.

Bild från grobar.se

Så här ser en tät och välskött norskspireahäck ut när den blommar med sina vita, täta och långa blomklasar i maj-juni.

Jag har sett att den här häcken, eller fristående busken, kallas för norskspirea, norsk brudspirea och norsk spirea. Någon som vet vad som är rätt och riktigt?

9 tankar kring ””Min” nya norska häck

 1. Katarina /En Grön Sida

  Det kommer att bli jättefint! Det är en utmaning att dölja det som vi inte vill så, ibland mer att skapa utsiktsskydd än att någon ska se in till oss. Din norska häck blir finemang!
  Allt gott!
  /Katarina

 2. Ellinor

  Det där lär ju bli kanonbra! Och min erfarenhet av spirean är att den tar sig fortare än man tror. Det känns trist att klippa ner den, men man får så mycket igen när busken är tät och fin.
  Ha en skön helg!

 3. Annika

  Det blir fint, och bra idé att plantera häcken i bågform! Brudspirean är underbar när den blommar. Gunnebostängsel gör ingen glad, det bästa man kan säga om den är att den är praktisk.
  Nu ska ut och jobbas i trädgården!
  Ha det gott!
  Annika

 4. Marina

  Ja du, den häcken var verkligen tät och frodig :) Blir nog bra så småningom.
  Mycket bra idé att sätta den i vågform!

  Kram

 5. Tittis trädgård

  Jag planterade en häck med norsk brudspirea för tre år sedan, den är nu helt uppvuxen och jag har börjat formklippa den. Det blir toppensnyggt./ Kram Titti

 6. Carina

  Ja nog vet man att det kommer att bli kalasbra, men resan dit! Det känns ju som hundra år! Helst vill man ju att det ska varit klart igår! Men som sagt var, snyggt kommer det att bli!

 7. Pingback: Spireabukett av bukettspirea | Livet på solsidan

Kommentarer är stängda.