Övervintra växter? Jag bygger ett ”orangeri”.

”När jag vinner på Eurojackpot river vi fulgaraget och bygger ett orangeri”, säger sambon. Märk väl att han säger NÄR och inte OM. Vilken optimist va? Än så länge lyser både vinst och orangeri med sin frånvaro. Kanske inte helt oväntat…

Nåja, om man nu vill övervintra t.ex. medelhavsväxter och inte har tillgång till ett svindyrt och coolt orangeri med stora fönsterpartier och frostvakt. Hur gör man då? Jo. Då ”bygger” man helt enkelt ett eget orangeri. Snabbt och lätt. På typ en timme.

orangeri1Först ser du till att du har ett gammalt garage eller förråd med en dörr som du kan undvara. Typ som det den du ser på bilden. Här står också sambons bägarranka (som han skött om exemplariskt hela sommaren) först i kön till vinterförvaringen.

orangeri2Sen lyfter du bort dörren från gångjärnen. Då kan det hända att du får se en toalettstol men strunt i den. Den gör ändå inte någon nytta för vinterförvaringen.

På golvytan där dina övervintrande växter ska stå lägger du nu några lager av frigolit som isolerar växterna från det kalla betonggolvet. Frigoliten köper du på närmsta byggvaruhus. Byggmax i vårt fall.

 

orangeri3Sen tar du lite vad du har hemma. Det kan t.ex. vara byggplast i tre lager som har fullt med färgstänk från sommaren målning.  Lite graffiti-hippt så där. Byggplasten fäster du med brädor och reglar i den inte så snygga fasaden.

Så där ja, då var orangeriet färdigbyggt! Lätt som en plätt.

 

orangeri4
Eftersom du både städat och sopat i garaget INNAN du byggde om det till orangeri är det nu så här fint – och ljust. Olivträden och bägarrankan har, förutom frigolit i botten, fått extra isolering i form av liggunderlag virat runt krukorna. 

Återstår att se om våra olivträd, kryddväxter och diverse andra växter kommer att klara vintern i vårt ”orangeri”. Ingen kan i alla fall säga att jag inte försökt och nästa är kommer vi ju ändå att ha ett nytt och (svindyrt) orangeri. Det vill säga när sambon vunnit högvinsten. Jojo. Så blir det nog. Inte.

 

6 tankar kring ”Övervintra växter? Jag bygger ett ”orangeri”.

 1. Annika

  Ha, ha vilket underbart inlägg! Och vilket suveränt orangeri! Håller tummarna för att växterna klarar vintern.

  Härligt med optimister! Min man och jag brukar säga att det är tur man har drömmar – det är värre för de som har kontot fullt av pengar men inga drömmar!

  Kram Annika

 2. Jessica, grannen

  Hahaha! Ni är sååå underbara! Håller tummar och tår för både växter och vinster..

 3. Marina

  Underbart orangeri och underbar optimism från din sambo. Härligt!
  Klart han kommer vinna och det är ju fint att han då tänker på dig också ;).
  Fattar inte växterna att de ska må bra där i ditt fina bygge under vintern så är de otacksamma.

  Kram

 4. Åsa

  precis så! älskar din/er man-tager-vad-man-haver-och-så-kan-det-minsann-bli-så-här-bra-glädje!!!
  helt rätt
  kram

 5. trädgårdsdrömmen

  Tycker om när det går fort och lätt att göra sina projekt! Ett annat lätt sätt hade varit att sätta någon form av växtbelysning i taket så hade dörren kunnat vara kvar…smart tips det där med frigolit på golvet! Toaletten är ju väldigt smidig att vila sig på om man skulle bli trött i benen när man är där och tittar till växterna i vinter ;) Då håller vi alla tummarna för att växterna kommer att öveleva, de borde göra det med tanke på alla vinterkläder de fått på sig!
  Ha det gott/Anna

 6. Pingback: Plötsligt händer det! | Livet på solsidan

Kommentarer är stängda.