Blommig fredag – Min hemlighet!

Sambon fick ett ”spel” på mig förra veckan. Det var när han läste att den vintergröna murgrönan ska ersätta den rosa rosenplistern på framsidan. ”Men va fanken. Ska du ta bort den där skära. Det ENDA jag gillar i hela trädgården! Och den som äntligen börjat täcka framsidan. Sen passar den ju bra till den där, vad den nu heter. Den där. Ja, du vet. Den lila. Lila och skärt är väl snyggt! Va?” (Den ”där lila” är antingen fjärilsbuske, klematis, perovskia eller lavendel. Nåt lila som sagt…)

Ok, jag erkänner. Jag hade inte berättat om rosenplisterns hädanfärd för sambon. Jag har mina (trädgårds)hemligheter. Har inte alla det?

Årets första trädgårdsprojekt har jag också hemlighållit för sambon. Fast egentligen hemlighåller jag inget. Jag tror helt enkelt inte att han bryr sig speciellt mycket.

svalort

Som små piggar till höger i bild sticker de önskade vårlökarna upp ur jorden. Återstår att se om de orkar komma upp efter min omilda ”hyvling”. Om något år ser jag fram emot att hela ytan är täckt av murgröna och inte en endaste svalört.

Vad projektet går ut på? Jo. Att rensa bort svalörten som håller på att ta över ena långsidan av trädgården. Svalörten har, sedan vi hyvlade bort gräsmattan, tagit över totalt. Kruxet är att på samma ställe finns massvis med vårlökar som ska vara kvar. Efter att ha testat mig fram kom jag på att det allra enklaste sättet var att ”hyvla” bort översta jordlagret med en grep. På så sätt lyckades jag rädda de flesta lökarna eftersom de ligger djupare ner än svalörtens (j-a) rötter.

 

ranunculus_ficaria_pantersn

Svalört. Ranunculus ficaria. Bild från odla.nu.

Så här ser den gulblommande svalörten ut. Söt? Absolut! Men dess framfart är för mycket för mig och jag vill inte låta den bli till det ”optiska buller” som Bakom backen anser svalörten vara. Än är inte all svalört borta, men skam den som ger sig. När vårlökarna blommat ut tänker jag göra ett ryck till, men det har jag inte heller berättat för sambon. Och inte för svalörten heller.

Sen hade jag nog rätt när det gäller sambons (o)intresse. Han reagerade inte nämnvärt när han såg mig lyfta in sex tunga säckar jord (svalörten) i bilen.
”Vad är det i säckarna?”
”Jord.”
”Jaha.”

Verkar det som om han bryr sig? Haha!

Det här är min tolkning av Blommig fredag hos Bland rosor och bladlöss. Idag är temat ”Min hemlighet”.

28 tankar kring ”Blommig fredag – Min hemlighet!

 1. Tinibelli

  Hi hi, läser igenkännande om dina planer! Det blir nog jättefint så som du har tänkt.
  Trevligt att hitta din fina blogg! Finns mycket att läsa här.

 2. Ellinor

  Härom dagen satt jag vid datorn ovanligt mycket och i förbigående sa mannen:
  ”Jag ska gå och läsa på din blogg så jag vet hur du mår idag och vad du planerar nu…” :-)
  Sedan dess har jag varit ovanligt pratsam och strött ut alla mina trädgårdsidéer.
  Lycka till med projektet!
  /E

 3. Merja

  Sambon får oftast reda på vad jag sysslar med genom några arbetskamrater till honom som läser min blogg…haha…
  Lycka till med rensningen!!

  1. Livet på Solsidan Inläggsförfattare

   Hehe! Lite (ganska mycket) som här då… Igår sa sambon ”Jamen, jag har ju gjort jättemycket i trädgården”. Ehhh. Just det. Not. Men han är bra ändå ;)

 4. Gunsan

  Den där Svalörten har jag fått in i trädgården .Hopplös att bli av med.Kul att läsa om den manliga sidan hos er andra .Har en som inte är ett dugg intresserad vid min sida..
  Kram.

 5. Carina

  Haha… ..ja, jag börjar fundera på om jag inte hittat en fördel till med singellivet. Men allt har två sidor. Svalörten förstår jag är jobbig. Jag har några namnsorter och de håller sig där jag vill och vi pratar vänligt med varann. Murgröna är så vackert och jag tänker på en bild jag såg för länge sen. Engelska damer som plocka snödroppsbuketter som de kantade nertill med murgröna. Vackert.

  Ha en härlig helg! Carina

  1. Livet på Solsidan Inläggsförfattare

   Hehe. Jo. Så kan man också se det.
   Men jag måste säga att mitt trädgårdsliv faktiskt är precis likadant som när jag var singel. Det är ingen skillnad alls. Jag gör fortfarande allt själv ;)

 6. Marina

  Jo, men lite hemlisar av den typen finns här också, det får jag erkänna. Inte tror jag att min man bryr sig precis heller.

  Ha en bra helg!
  Kram

 7. Meta

  Den lilla fulingen har jag planterat in hos mig innan jag visste vad det var som tur var så hann jag ta bort den innan den blev mig övermäktig
  Ha en fin helg
  kram Meta

 8. Tittis trädgård

  Intressant att läsa om hur ni andra har det. Jag måste nog vara tacksam över att min man blir mer och mer intresserad av trädgården, det är härligt att dela sitt intresse med någon…du vet…delad glädje är dubbel glädje/ Kram Titti

 9. Anna-Karin, Landet Krokus

  Fniss… Känns som om don sambo är som min man. Han låtsas att han bryr sig men egentligen har han nog gett upp för längesen.. ;) Helst vill han ha en golfbana på hela tomten. Och jag vill inte ha något gräs alls. DU kan ju gissa om det blir konflikter ibland. Som tur är åker han bort och golfar stora delen av sommaren och vad ska en stackars golfänka göra om inte ”kantgräva” rabatter?! ;)
  Kram på dig!
  PS. Min hemlis kommer bli mindre hemlig under våren.. ;)

 10. Villroses hage

  Hi-hi! ikke alt samboere ”har behov for” å vite! Men han bryr seg jo om rosenplisteren? Akkurat som min make utbryter: ”Jammen den er jo fin og grønn” hver gang jeg fjerner noe i hagen…

 11. Kristinas oas

  Fnissar högt där jag står vid datorn och läser… ;) Lycka till med svalörten, själv för jag en ojämn kamp med att utrota skugggröna och vintergröna jag inte vill ha kvar på en del ställen. Så här års syns den väl och jag drar upp det jag kan.
  Jag har väl turen att min man faktiskt är hyfsat trädgårdsintresserad. Inte av allt, men här smygs inga saker förbi honom kan jag berätta. Hade jag kört iväg sex säckar ”jord” hade han allt undrat.
  Önskar dig en fortsatt fin helg!
  Kram Kristina

 12. Carina

  Kollagen och hur jag gör… Du har samma bloggplattform ser jag.. Då är det lätt :) Annars är en hel del funktioner de samma..

  Spelar ingen roll vilket av följande du gör först. Antingen kan du i en ’post’ välja att lägga till ’media’ och ’create gallery’. Galleriet skapar jag av bilder jag redan har i mitt mediebibliotek hos wordpress och/eller så laddar jag upp nya.

  Titta i vänster marginalen i din ’dashboard’. Välj ’settings’ och ’media’ och hur du vill att galleriet skall visas – jag har något som heter ’cool mosaic’. Här väljer du bakgrundsfärg mm också.

  Under ’tools’ i vänster marginalen kan du också exportera ut och spara undan allt i din blogg. En backup som du lagrar utanför bloggen och som kan återskapa den om något händer.

  Det finns flera bra, korta, enkla ’tutorials’ du kan söka fram och få hjälp av. Använder de ibland för jag är lat..

  Lycka till!

 13. AnnaHelena

  Haha – du är rolig du! Och jag måste säga att jag känner igen mig mer än väl! Jag brukar nog tänka så här: Man måste inte alltid berätta allt förrän det är klart! För kanske kan inte mannen lika bra som jag se framför sig hur himla BRA det kommer att bli sedan! Då är det ju bättre att vänta med att berätta – tills det blir uppenbart även för HONOM hur himla bra det blev! :)

  Kram på dig! // AH

 14. Pingback: Blommig fredag – Ödmjukhet! | Livet på solsidan

 15. Pingback: Gulsippan ute i backarna står… | Livet på solsidan

Kommentarer är stängda.