Det är jag värd. En japansk blodlönn.

japansk-blodlonn-1

En japansk blodlönn, acer palmatum ’Atropurpureum’ är nu det man fäster blicken på när man kommer in på vår uppfart. Läckert!

Kanske låter detta både drygt och otacksamt, men visst är de bästa presenterna de man ger till sig själv? När jag nu lyckats knipa drömjobbetSölvesborgshem var jag värd precis det. En present till mig själv. En japansk blodlönn har länge stått på min önskelista så det fick det bli. Jag är medveten om att den inte får de bästa förutsättningarna med tanke på jordmån, men ett försök är det allt värt. För hur snygg är inte lönnen på en skala? Mycket.

 

japansk-blodlonn-3

I bakre delen av rabatten finns rosa ormrot, revsuga, rödbladig alunrot, daggkåpa, buxbomklot, ett miskantusgräs. Och kanske nåt mer som jag inte kommer ihåg just nu…

Nu står det här lilla trädet/busken i rabatten bakom glanskörsbärsträdet (’Prunus serrula’) i rabatten som sträcker sig från slutet av vår uppfart och längs hela baksidan av garaget. Rabatten fixade jag till förra året så den är fortfarande ”på gång”. Under blodlönnen kommer det att vara marktäckare. Både daggkåpa och gulblommande penningblad. Penningblad. Är inte det ogräsvarning på det tänker du? Jo, det sprider sig snabbt men revorna är hur lätta som helst att dra bort så det är inget problem. Sen ser jag att ett och annat frösått alliumklot också vill vara med. Helt ok de med.

Rabatten har en gång av täckbark mot häcken och grannen. Det är för att sambon ska kunna säga hej till grannens hund Sally utan att trampa ner en massa växter. Sally är kär i sambon. Och sambon är kär i Sally. Och i mig. Hoppas jag…

 

bakom-garaget-2014-5

Här är en överblick av hur rabatten ser ut. Eller hur den såg ut i början av maj. Bilden är nämligen en av månadsbilderna. Lönnen är planterad bakom trädet du ser på bilden. Nu håller vi tummarna för att både lönnen och jag ska trivas på våra nya platser.

9 tankar kring ”Det är jag värd. En japansk blodlönn.

 1. Carina

  Hej
  Läste om dig i Norran och hittade hit till bloggen. Jättekul att få veta var du befinner dig här i världen och vilken härlig trädgård. Blodlönnen är vacker , men är den härdig i Skellefteåzonen?
  Ska följa din blogg med intresse. /Carina ”Jakob” Jakobsson.

  1. Livet på Solsidan Inläggsförfattare

   Men hej Jakob! Så roligt att du hittade hit och att du kommer hit fler gånger. Välkommen! Jenny som också kommenterat här fick information om att den behöver vinterförvaras från zon 3. Liite jobbigt kanske. Vi är bortskämda här i Skåne eftersom det mesta klarar sig. Rena medelhavsklimatet ;)

   Kram Tamara

 2. Merja

  Klart du är värd en blodlönn och man måste belöna sig själv. Du har ju dessutom något att fira som nytt jobb, så absolut är du värd en blodlönn!
  Kram Merja

 3. Jenny

  Den är så himla fin, stod och tittade på dem på vår handelsträdgård, men det var zon 3 så hon rekommenderade att ta in den på vintern. Hm. Det var inte vad jag tänkt mig.

  /Jenny

 4. Ellinor

  Varför skulle du inte ha en blodlönn?
  Klart du skulle! Det var du definitivt värd.
  Och när du har börjat jobba är du värd en annan växt, så då är det bara att åka tillbaka till plantshoppen. Och när du har jobbat din första vecka är du värd ett besök på plantshoppen. Och när du får din första lön måste du fira det med ett besök på… ja, precis – på plantshoppen. :-)

  Så fin den är förresten! Den kommer att må fint hos dig.
  /E

 5. Pingback: Japansk blodlönn – torra eller brända blad? | Livet på solsidan

Kommentarer är stängda.