”It’s nice to be nice!”

edinburgh6

De orden yttrades av vår taxichaufför samtidigt som han stängde av taxametern och körde oss en mil extra utan betalning. 

Sensationellt? Inte i Edinburgh! Trevligare folk än de skottar vi stötte på under vår lilla miniweekend tidigare i veckan är svårt att tänka sig.

Våra oktoberutflykter ser vi numera som en tradition. För två år sedan hade vi en lyxig weekend i Köpenhamn. I fjol hittade vi oväntat nog till Bratislava. Den här gången var det alltså dags för Edinburgh – skotsk premiär för oss båda. Sambon hade nog en baktanke med det – då får han ju sätta upp en ny nål på sin fina världskarta (inlägget har nu också, som efterfrågats, ett färgindex på nålarnas betydelse).

Edinburgh – vad säger man? Ja, till att börja med kanske bara WOW! Vilken stad. Vacker, trevlig, mysig, brittisk, annorlunda, välkomnande. Får kanske ändå erkänna att vi nog hade tur med vädret. Två korta regnskurar under några dagar i oktober hör tydligen inte till vanligheterna.

Vad gjorde vi då? Turistade, helt enkelt!

edinburgh7

Slottet – check! Toppar alla måste-listor i reseguiderna (verkar vara fler som läst dem) och man förstår varför. En magnifik byggnad på en oslagbar plats. Borgen vakar över staden.

edinburgh2

Whiskyprovning – check! Vi åkte ut till Glenkinchie (en av tre single malt-whisky från Speyside-distriktet lärde jag mig på besöket) och fick smaka i generösa mängder. Det hjälpte förstås inte för min del, mina stackars smaklökar har ännu inte lärt sig uppskatta denna så ”ädla” dryck, men sambon var såklart helnöjd! Den skotske gentlemannen John som du ser på bilden var vår guide och en stor behållning.

edinburgh3

Pubrunda – check! Det fanns hundratals pubar och restauranger, många av dem små pärlor. Bra var det här stället, WHISKI, som specialiserat sig på? Ja, gissa det om ni kan…

edinburgh1

Shopping – check! I Edinburgh hittar du så klart alla stora kedjor men också en del lokala inrättningar. Som till exempel varuhuset Jenners vilket öppnade redan 1849! Måste ändå säga att exteriören och interiören lockade mer än varuhusets utbud. Men så var det hela tiden. Arkitekturen i Edinburgh är nämligen helt fantastisk!

edinburgh9
edinburgh8

Fler arkitektoniska pärlor hittade vi i den inte så välkända stadsdelen Dean Village. Man gick ner i en liten sänka och plötsligt kändes storstaden långt borta. Istället en å med små forsar och lummig natur. 

edinburgh4

Väl i Edinburgh får du så klart inte missa den botaniska trädgården, Royal Botanic Garden. Trädgården som anlades redan 1670 är på hela 30 hektar. Här finns med andra ord en hel del ”golv”- och ”väggyta” att jobba med. Häckarna till höger och vänster på bilden var ungefär tre meter höga. Då förstår du hur hög avenbokshäcken i bakgrunden är. Hög!

edinburgh5

Även om det mesta var utblommat bjöds vi en otroligt välskött trädgård med tydlig struktur och vackra vyer. Det skulle absolut vara häftigt att få se trädgården mitt i sommaren.

Och vår medvetna satsning på att alltid försöka bo så centralt som möjligt blev extra bra i Edinburgh. Från vårt hotell/guest house var det gångavstånd till det mesta i den skotska huvudstaden. Edinburgh är en storstad där det är nära till allt. Lite Prag.

Haggis – che… EJ! Absolut inte! Inte ens nära. En dag var denna nationalrätt på väg att landa på min tallrik, men jag lyckades avstyra. Fårmage fylld av fårhjärta, fårlungor och fårlever. Jag äter ju förvisso gärna norrländsk pölsa (smarrigt) men det är nog för att jag där lyckas undvika att tänka på vad det innehåller.

Som vanligt vill jag avsluta med. Borta bra men hemma bäst!

10 tankar kring ””It’s nice to be nice!”

 1. tant Otteskrufv

  Najs! Man blir riktigt sugen på en liten utrikesluff. Kanske dags att ställa fram samlarburken på bänken och skylta den med ”Skottland”? Eller satsa på den där vinnarlotten :)

 2. Marina

  Jaha, så ni har varit på en liten resa. Ser trevligt ut och jag skulle kunna tänka mig åka dit. Jag som annars är en ”hemmaråtta” :).

  Såg minsann din sambo i Sånnahallen idag.

  Kramar

 3. Annika

  Byta miljö och få sådana upplevelser som ni fått är superviktigt tror jag! Så kul att komma hem sedan och se allt med nya ögon! Vackert ställe ni varit på där i Edinburgh, och tänk vilken tur med vädret! Miljöombyte med god wiskey, vackra trädgårdar och andra roliga upplevelser låter som rena drömmen! Ha det gott!
  Annika

 4. Ulrika

  Edingburgh! En av mina favoritstäder. Skulle verkligen vilja åka dit igen, snart. Ser ut som om ni har haft en härlig minisemseter!

  Och nej, jag tror kanske inte helt på att bara lata mig en hel sommar. Kanske blir det något litet projekt. Eller flera. Har ju nästan ett halvår på mig att lista ut vad. Listan hinner nog bli lång…
  Kram

 5. Fröken Grön

  Åh, Skottland är ju bara för härligt! Min gubbe och jag bilade runt där en sommar för sisådär 10 år sedan. Vi älskade både landsbygden, kustlandskapet och städerna! Edinburgh är en läcker stad som onekligen andas historia. Kan avslöja att jag inte provade haggis heller… Däremot köpte maken en kilt med sig hem, som fortfarande väcker munterhet på diverse tillställningar.

  Älskar färgkodningssystemet på kartnålarna! Superbra idé! Skulle absolut kunna tänka mig en egen sådan där karta. Var det på Åhléns du hittade tyget?

  Må så gott i veckan som kommer!
  Kram!
  /Anna-Karin

 6. Pingback: Plötsligt händer det! | Livet på solsidan

 7. Trädgårdstoken

  Härliga bilder från Edinburgh! Många år sedan jag var där nu. Och nu kände jag att jag inte ville tänka efter huur många år sedan, men så kunde jag inte låta bli. 25. 25! Man är ingen ungdom längre… ;-)

  Kram/Mia

 8. Pingback: Solsidans årskrönika 2013 | Livet på solsidan

Kommentarer är stängda.