Klippa ner fjärilsbuske

fjarilsbuske-stickling

Varje vår brukar jag klippa ner fjärilsbuskarna (Buddleja davidii: vitblommande ’White bouquet’ och lilablommande ’Pink Delight’). Men i våras ansade jag bara den vita eftersom den milda vintern gjort att busken i princip var vintergrön. Några grenar klipptes ca 20 cm från marken, några en meter upp och några grenar lät jag vara. Det här är helt emot ”regelverket” – men i sin egen trädgård gör man precis som man vill. Man måste ju testa!

Några av grenarna blev sticklingar och sattes ner i krukor. Sen blev det som det brukar. Jag glömmer. Varken vattnar eller gödslar. Fler som känner igen sig i det? Det är inte det att jag inte SER krukorna, för det gör jag. Jag registrerar dem bara inte. Förrän nu då. När sticklingarna faktiskt börjat ta sig rejält och det är dags att plantera dem.

Första frågan. Var då? Vet inte.

Andra frågan. Vilka är vita respektive lila. Vet inte.

Suck…

 

fjarilsbuske-oklippt

Så här ser den ansade busken ut just nu. Fjärilsbusken ser du i pergolahörnet, bakom de vita pionerna. Den har växt så det knakar! Om  jag inte minns fel är pergolan två och tjugo hög och grenarna når högre än det. Fjärilsbusken blommar på årsskotten så om man inte alls beskär busken blir det till slut kala grenar nertill med blommor bara högst upp. Men den här har faktiskt knoppar på alla ”nivåer”. Om de sen orkar slå ut vet jag inte, men mitt test verkar än så länge lovande.

 

10 tankar kring ”Klippa ner fjärilsbuske

 1. Carina

  Vilken tur att man får göra som man vill i sin egen trädgård för du verkar ju onekligen ha lyckats med ditt test! Grattis!

 2. Karin ~ Mina Rum

  Det verkar som att vi alla är lika förvirrade och tror oss ha mycket bättre minne än vi har, när det gäller sticklingar och liknande. Jag gör exakt likadant. När jag sätter de där sticklingarna tänker jag att jag lätt kommer att komma ihåg vilken som är vilken. Jo, pyttsan!

  Inte illa vad din buddleja växer. Min Pink Delight är ynklig, kanske trettio cm hög. Då tycker jag ändå att den vuxit bra i år!

  Kram!

 3. Marina

  Mina fjärilsbuskar frös inte heller ner i år så jag gjorde som du ungefär. Klippte in vissa grenar mer och vissa mindre. Mina lila (två) ’r alltid mer kraftigväxande än mina vita (tre). Vet inte om det beror på sort eller läge. Mina lila är jättehöga nu!

  Sticklingar har jag aldrig tagit av mina men däremot har jag hittat frösådda exemplar som jag antingen själv planterat eller gett bort.

  Kram

 4. Ellinor

  Så kul att ta egna sticklingar! Det måste provas såklart.
  Så fint du har vid pergolan. Det växer ju så det knakar! Härligt. :-)

 5. Fröken Grön

  Jag har två budlejor här hemma; en som är jättegammal och började ta sig först förra sommaren (då den blev omplanterad) och en som jag köpte på höstrean och planterade i september. Båda överlevde vintern bra och jag har inte heller klippt dem nämnvärt. Återstår att se om det blir några blommor i sommar…

  Må så gott i veckan som kommer!
  /Anna-Karin

 6. Annika

  Jag känner mycket väl igen det där med att man inte ”ser” sticklingar och avläggare (i mitt fall rododendron) trots att jag går förbi dem på mina trädgårdsrundor varje dag. Lever rododendronsticklingarna som står i kruka under rododendron? Vet inte! Klarar sig avläggarna som jag planterat ut i ”lunden”? Tror det… fast jag borde vattna mer…

  Kul att dina sticklingar av buddlejorna tagit sig! Skit samma att du inte vet färg just nu, de går alltid att flytta den dag du ser färgen! ;)

  Ha det gott!
  Annika

 7. Tittis trädgård

  Min budleija frös inte heller ner i år(första gången) den var grön och fin hela vintern, inte har man hjärta att skära ner den då även om man borde! Nu växer den så det knakar. Kul med dina sticklingar, hoppas de klarar sig/ Kram Titti

 8. Le petit jardin

  Skönt att veta att det inte bara är jag som kan glömma fast jag ser. Härligt med alla växtkraft och håller tummarna att den orkar slå ut med alla knoppar.

  Kram kajsa

 9. Eva, Tinibelli

  Skrattar igenkännande när jag läser ditt inlägg!
  Tycker också det är så kul att odla och ta vara på det som bjuds i trädgården. Sticklingar, frön och annat. Men märkning? Ibland inledningsvis. Men de blåser bort eller bleknar… Sen står jag där med en Clematis eller en Chili – av något slag! Spännande!!!

Kommentarer är stängda.