Rosigt och grönt i pergolan

schneewitchen-i-pergolan

I förra inlägget skrev jag om fjärilsbusken som växt sig hög vid pergolans utsida. Idag tänkte jag att vi skulle gå några steg in i pergolan. Även där börjar det bli som det är tänkt, med frodig grönska. Den vitblommande rosen i ena hörnet bryr sig inte ett skvatt om att den flyttades hit i slutet av september förra året. Det är snarare så att den trivs bättre här än där den tidigare stod. Kring rosens fötter täcker den rödbladiga violen ’Viola labradorica’ upp bra och på armeringsnätet klättrar den starkväxande klematisen – ’Huldine’.

 

schneewitchen-i-pergolan-kn

Kan någon berätta hur man gör för att få bra bilder på vita blommor? Det blir mest bara en vit klump. På bilden ett försök till närbild på den vita rosen ’Schneewittchen’ (som såg ut så här förra året). Tätt och kraftigt växer den. Och som den doftar! Har jag tur kommer den blomma (och dofta) resten av sommaren. Inte mig emot.

 

fagelbad-pergola

Längst in i pergolan klättrar en murgröna. I år har den verkligen satt fart – mest på baksidan av pergolan ;) Men ändå… Jag tycker det är så fint med skuggningen när solen strilar genom pergolans tak.

Fågelbadet på bilden är snyggt, men det är helt värdelöst. I alla fall som fågelbad. Det går inte att få det att hänga rakt så vattnet rinner ut. Men klematisen gillar att slingra sina grenar runt repet så jag låter ”badet” hänga kvar.

I pergolan är det gott att vara nu!

4 tankar kring ”Rosigt och grönt i pergolan

 1. Marina

  Jag var ute och tog bilder på min ena fjärilsbuske efter att du skrivit om din stora. Jag vet inte hur det ska bli när den börjar blomma. Vi kommer inte fram med bilen då kanske??? Rosen Queen Elisabeth syns inte alls i år. Helt skymd!
  Där finns växtkraft minsann!

  Just nu tycker jag det är svårt att få till bra bilder oavsett vilken färg det är på blommorna. Jag börjar fundera på om jag behöver lämna in kameran för någon rengöring eller liknande. Eller har jag blivit helkass :(

  Kramar

 2. Annika

  Vilken frodig och fin pergola! Den växtkraften efterlyser jag! När det gäller fotokonsten är det svårt att råda, jag tycker det är svårt att fota både vita och röda blommor. Halvskugga brukar vara bra, sätt upp ett skynke bredvid? Nja, jag vet inte egentligen, har i mångt och mycket gett upp, vill jag visa en bild så gör jag det antingen den är bra eller halvbra.

  Det där fågelbadet är alldeles superbt som klätterstöd! Ursnyggt!
  Ha det gott!
  Annika

 3. Karin ~ Mina Rum

  Alltid trevligt när det börjar bli som man tänkt sig. Det ser verkligen fint ut på bilderna.

  Fågelbad är inte alltid så lätt. Mina, som jag gjutit i rabarberblad, är för grunda så att vattnet dunstar på nolltid. Är det inte det ena så är det det andra.

  Kram!

 4. Rost och rädisor

  Så mysigt du har det i pergolan med frodiga växter och golvet av gatsten.
  Prova att fota dina vita blommor i skugga, med sidoljus eller motljus så ska du se vad som händer.
  Ha det fint
  Anette

Kommentarer är stängda.