Lavendelgången

lavendelstigen-fore

Planer på en smal gång kantad med lavendel har jag haft länge. Fast det är först nu den blivit av. Fast så smal är den inte. Och det blir bara lavendel på ena sidan. Men ändå.

Så här såg gången ut våren 2011. Det var första säsongen på Solsidan. Inte så mycket att jubla över. Eller hur? Till höger ser du kullen som jag skrev om för ett tag sedan. Eftersom jag hade en idé om en framtida lavendelgång gjorde jag inte mer än grävde upp, rensade och la tillbaka plattorna. Helst ville jag ha en smal gång, men här finns kantstenar som är så djuuuupt nergrävda att jag bestämde mig för att ha kvar gångens bredd.

 

lavendelstigen

Från våren 2011 till hösten 2013 hände inte mycket. Typ inget alls. Men sent i höstas planterade jag frösådda lavendelplantor på vänstra sidan av gången. Och för någon vecka sedan började jag plocka upp stenar och plattor. En del av stenarna blev ett gabionbord medan plattorna hamnade bakom pergolan. Någon gång kommer jag säkert behöva dem. Om inte annat när man vill träna rygg och armar. Betongplattor är INTE lätta att handskas med. De väger. Mycket.

 

lavendelstigen-efter

Så här ser det ut nu. Även om gången ännu inte är kantad av lavendel så är det en viss skillnad. På marken ligger singel (eller kvartsit som det heter) och några betongplattor för att ”leda vägen”. Längst bort i siktdjupet står ett elefantgräs. Framför gräset är en låg avenbokshäck på gång.

På vänster sida, innan plattorna, ska kantnepeta täcka kantstenarna. Efter kantnepetan kommer lavendeln. Den är på gång, men det dröjer säkert till nästa år innan den väller ut över kanten. På höger sida, längs med köksträdgården är en ilexhäck (också den på gång) och så småningom stenar som kantstöd.

Närmst i bild på höger sida står ett provisoriskt ”skydd” för att dölja regntunnan. Det ska så småningom ersättas med armeringsnät och vassmatta.

Många gång(ar) blir det.

 

7 tankar kring ”Lavendelgången

 1. Jenny

  Vad du jobbar på, det blir bra det där! Håller med dig om att plattorna är tunga, jag har gjort några mindre projekt med dem och vill minnas att jag blev rätt svettig ;) Lavendel är så himla fint men jag får det inte att trivas här, har testat några gånger men det vill sig inte.

  /Jenny

 2. Merja

  Vilken skillnad och vilket jobb du har gjort! Ser redan framför mig hur lavendeln väller över. Tänk sedan när den blommar och alla fjärilar som hittar dit och doften. Snyggt jobbat! Kram Merja

 3. Ellinor

  Så fint det blir! När kantnepetan och lavendeln väller ut över gången så kommer det att bli dööööösnyggt! Du är duktig du. :-) Och vältränad vid det här laget.

 4. Liv Oom

  Så snyggt! Jag hade kantnepeta en gång i tiden men det kom hela tiden grannkatter som rullade sig i den så den tog jag bort tillslut. Jag är grymt imponerad av hur fint du har det i trädgårten :-)
  Kram /Liv

 5. Pingback: Månadsbilder juni 2014 | Livet på solsidan

Kommentarer är stängda.