Månadsbilder januari 2014

Januarivy från köksfönstret

Januari – Vy från köksfönstret

Så här ser det ut när jag ”hänger ut” från köksfönstret. Bilden visar slutet på vår långa uppfart/entré. Till vänster, utanför bild, står vårt garage (förråd). Både garaget och markytan fick mycket uppmärksamhet förra säsongen. Tidigare var här i princip bara gräs men förra året gjorde jag pilstaket (det högra galet snett efter stormen Sven), planterade glanskörsbär, ’Prunus serrula’, buxbomklot, thujahäck, alunrot, gräs, höstanemon, daggkåpa, ormrot och lite annat smått och gott. Mycket nytt med andra ord vilket gör att den här vyn kan bli trevlig att följa under året.

 

Januari. Stengången vid husets långsida

Januari – stengången vid husets långsida

En av fjolårets månadsbilder tog jag ståendes bakom de stora stenarna ute vid gatan. Den här bilden är alltså istället tagen inifrån trädgården och ut mot gatan. Men lugn, det kommer se helt annorlunda ut mot förra året eftersom den bilden mest visade barmark. Inte så kul. Den här vyn kommer bli desto roligare. Jag lovar!

Ett av målen med den här ytan är att få en grön vägg av häck och buskar längs med staketet. Vill hellre se det än ett gult hus och en bil eller två.

 

Januarivy mot pergolans kortsida

Januari – vy mot pergolans kortsida

Efter höstens flyttkarusell av växter kommer den här rabatten vid pergolans kortsida också att bjuda på många nyheter i år. Under året som kommer hoppas jag att blåregnet och murgrönan fortsätter sin vandring uppåt i pergolan. Thujahäcken till vänster kommer förhoppningsvis hinna växa högre än mitt hatobjekt. Gunnebostaketet.

Till höger i bild står favoritträdet, Maackian. Ska försöka få med mer än bara dess stödstolpe till nästa månadsbild.

 

Januarivy invid fågelbadet

Januari – vid fågelbadet

Sommartid flockas småfåglarna vid stenarna i mitten (längst ner i bilden). Här står nämligen ett fågelbad i betong som de tokgillar. Träramen som syns längs med marken är grunden till ett gammalt, trasigt växthus som fanns här när vi köpte huset. Växthuset annonserades ut på Blocket, men ramen finns kvar. Utifall att…

Till höger i bild, framför köksträdgården, ligger en gång med plattor. Den planerar jag ersätta med singel eller marktäckaren timjan. Vi får välan se hur det blir med det..

 

Samtliga månadsbilder för 2014 hittar du under huvudmenyn OM TRÄDGÅRDEN. Eller så klickar du här för att komma direkt till månadsbilderna.

13 tankar kring ”Månadsbilder januari 2014

 1. Ulrika

  Åh, roligt att se! Ännu roligare när man faktiskt sett det ”live”. Man har på nå´t vis lite mer att relatera till.
  Kram Ulrika

 2. Annika

  Du har det verkligen hemtrevligt i din trädgård! Det är så kul med månadsbilder så att man får se trädgården gå från totalt vilande till ett prunkande paradis! De var ju du som gav mig idén till detta – har kikat på dina månadsbilder från förra året och det var kul att se! Ska bli lika kul att se årets! Måste fråga dig vad det är du har för marktäckare kring plattorna som växte till så snabbt förra året?

  Jag tror att jag genom månadsbilderna kan få idéer om vad jag vill förändra. Efter ork och tid…

  Ha en magisk onsdag!
  Kram Annika

  1. Livet på Solsidan Inläggsförfattare

   Tack snälla, så glad jag blir. Själv tycker jag mest att jag ser Gunnebostängsel på bilderna. Haha!

   Jag gillar verkligen månadsbilder. Har i år tagit bilder från 13 olika vyer (fast lägger inte ut alla här) och det är riktigt kul att ha dem som bilddagbok framöver.

   Marktäckaren (eller ogräset ;)) är penningblad. Se mer på http://livetpasolsidan.se/gult-gult-mera-gult/. Som sagt. Många tycker det är ogräs, men på stora ytor är den jättefin! Den sprider sig med revor så man får hålla efter den, men de har inte djupa rötter så det är bara att dra. Dessutom verkar den inte ta minsta skada av att man går på den heller. Toppen!

   Kram Tamara

 3. Katarina /En Grön Sida

  Härligt! Inspirerande! Jag ”brottas” också med att skapa gröna väggar… Grannarna nära, husfasader, andras trädgårdar, staket, glesa ”häckar” osv. Ja, så inspirerande att se hur du gör/gjort.
  Kul idé med månadsbilder!
  kram
  /Katarina

  1. Livet på Solsidan Inläggsförfattare

   Tack! Ja, månadsbilderna är verkligen toppen. I början hade jag svårt att komma ihåg att ta bilder, men nu har det blivit en vana. I år har jag hela 12 olika vyer. Inbillar mig att det kan vara bra att ha. Haha!
   Kram Tamara

 4. Annika

  Å penningblad! Jag tycker de är fina, både för det fräscha bladverket och de glada gula solarna! Många gillar ju inte gult i trädgården, men i lagom mängd blir jag som du glad av färgen!
  /Annika igen

 5. Carina

  Väldigt lärorikt och bra att se de här ’nakna’ bilderna. Fluffiga växter är snyggt men när jag går och fnular på en idé är det strukturer jag behöver se. De kommer fram så tydligt iså här års. Snyggt att se gångar och grus, avgränsningar, träd och buskar tydligt. Inspirerad av er har jag börjat med mitt torvparti i blivande…

  Ha det gott! Carina

 6. trädgårdsdrömmen

  Jag gillar att se på dessa ”nakna” bilder, man ser den grundläggande strukturen på ett helt annat sätt. En hållbar grundstruktur är A och O och det har du lyckats med. Tycker mycket om när gångarna slingrar sig,det blir så mycket mer spännande än om du hade gjort dom raka.
  Ha det gott/Anna

 7. Sabina

  SÅ kul att se trädgårdsbilder, jag behöver verkligen göra något åt vår så kallade trädgård och välkomnar därför all inspiration. Ska följa dina månadsbilder nu och förhoppningsvis bli inspirerarad =D
  /sabina

 8. MissStorm

  Ja! Så roligt med fler månadsbilder! Och bra vinklar som visar mycket har du valt också (även om jag gärna sett alla 12). *applåderar* Ser fram mot att följa dig ett år till.

  Kram

Kommentarer är stängda.