Städsegrön klematis?

klematis-montruben2

Längs förråds/garageväggen klättrar en bergklematis ’Montana var Rubens’. Det här är den andra Montana jag planterat eftersom den första dog knall och fall i vad jag tror var vissnesjukan. Den här plantan är det mera fart i. För att inte säga mycket fart i. Bra!

Fast i år har blomningen inte varit mycket att skryta med. Kanske var det den bistra vintern som gjorde sig påmind? Nästa sommar får klematisen banne mig skärpa till sig.

 

klematis-montruben3

Bladverket hos bergklematisen har däremot levererat helt enligt plan. Fast det är väl vad man förväntar sig av en starkväxande bergklematis som kan bli upp mot 6-8 meter.

Det man kanske inte förväntar sig är att löven sitter kvar över vintern. Mig veterligen är detta ingen städsegrön klematis – om någon sådan ens finns. Vet du?

I min förra trädgård hade jag också en ’Montana Rubens’ mot en södervägg och den var likadan. Visserligen ändrade bladen färg, som på bilden, men de flesta blad satt faktiskt kvar. Inte för att jag klagar. Inte alls :)

 

klematis-montruben

Fast vid närmare eftertanke är det kanske inte så konstigt att bladen håller sig kvar. För det är varmt vid den här väggen. I dag hela 26 grader. Inga vintervibbar här inte.

 

6 tankar kring ”Städsegrön klematis?

 1. trädgårdsdrömmen

  Den är underbar Montana, har själv tre stycken. Har du tänkt på att blommorna doftar? De doftar vanilj…
  Förra vintern var hård så min blommade inte alls, fick istället klippa ner halva. Men det har den tagit igen i sommar, de rankor som växt ut i år blommar nästa…
  Kom ihåg att dofta på dom då :)
  Mina har bladen kvar ännu kommer att tappa dom senare i vinter….ja, det finns clematis som är gröna på vintern tex clematis ’Pixie’ som klarar zon 1 i skyddat läge…har limefärgade/gräddvita blommor. Har ingen själv…ännu. ..
  Ha det gott! / Anna

 2. Le petit jardin

  26 grader längst väggen, låter toppenskönt och vad fint med en grön klematis så här års. men varför är det att vissa har massor av växtkraft och vissa ingen alls. fast man kanske inte ska tänka så mycket, bara njuta av det som växer och ger oss en fröjd för ögat

  Kram Kajsa

 3. Annikas trädgård

  26 grader i mitten av november, är det inte fantastiskt! Klematisen har nog inte alls lust att gå och vila sig än! Tycker väldigt mycket om klätterväxter överhuvudtaget och klematis i synnerhet. Måste nog läsa på lite om denna bergklematis ”Montana”. Hos mig hade nog bladen rykt vid det här laget, vi har haft frost några gånger och lite bistrare väder.
  Ha en toppenvecka! Annika

 4. Pingback: Clematis montana var rubens | Livet på solsidan

Kommentarer är stängda.