Clematis montana var rubens

klematis-montruben-knoppar

Förrförra årets försök gick åt pipan p.g.a. vissnesjuka. Förra årets försök (med en ny planta) gick sådär. Väääldigt mager blomning. Men i år har den banne mig skärpt till sig, min bergsklematis ‘Montana var. Rubens’. Tidigare i veckan visade den massvis med knoppar. Precis enligt plan! Tänkte att här blir det blomning till helgen om allt går som det ska.

 

bankar-grona

Bänkarna i förgrunden fyndades på IKEAs fyndvaruhus i Älmhult förra veckan. Även de fyrkantiga krukorna kommer därifrån. De var ljusgråa innan jag satte penseln på dem.

Jag fick inte omedelbart resultat när jag försökte stirra igång klematisblomningen så jag började pyssla med annat istället. Som t.ex. måla krukor, bänkar och fågelholkar. Allt i den mörkgröna favoritkulören (NCS S7010-G50Y). Odlingslådor, trädgårdsbord, hammock-soffa, stolpar. Allt är snart målade i den kulören.

I krukorna planterade jag sen mina favoriter av sommarblommor. Gul husarknapp. Fem gröna krukor med husarknappar pryder nu vår entré och där kommer vara blomning hela sommaren och ända in på hösten. Bästa latmansblomman.

 

klematis-montruben-blommar

Såklart stirrade jag ut klematisen lite då och då. Och lagom till lunchtid i lördags gav det resultat. Blommorna hade börjat slå ut. Nu kommer den fortsätta att blomma. Å blomma. Å blomma. Länge till. Så det så!

 

10 tankar kring ”Clematis montana var rubens

 1. AnnaHelena

  Nej, nu blev jag avundsjuk!!! Både på de fina bänkarna och den fantastiska klematisen! Vilken vacker blomning…

  Kram // AH

 2. Rost och Rädisor

  Riktigt läcker klematisblomning! Kan inte låta bli att fnissa lite åt att du lyckats passa på den så du var med exakt när den började slå ut… sådär är jag med. I år har en liten vit raring kommit med några blad vid marken och dessutom slagit ut hos mig. Låter väl lite ynkligt, men jag trodde den var död och återgången i kretsloppet för tre år sedan! De kan vara tuffa minsann.

  Tack för tipset om att fylla stövlarna med sten så de blir bra bokstöd, kanon!

  Kramen och ha det fint
  /Anette

  Glömde ju säga att bänkarna och krukorna blir jättefina! Får riktiga flashbacks till 70-talet av den gröna färgen. Lite konstigt för det var ju inget som jag trodde att jag kom ihåg : )

 3. trädgårdsdrömmen

  Har också Montana (på flera ställen) den är en favorit och blommorna doftar ljuvligt vanilj…men mina har inte kommit lika långt, kan bero på att dom står i helskugga. Snyggt det blev att måla bänkarna, snor den idén TACK!
  Ha det gott/Anna

 4. Merja

  Vilka fynd du gjorde. Besökte också Älmhults Ikea i förra veckan men hann inte att kika in i fyndbutiken.Din klematis är urtjusig! Kan du inte visa hur krukorna tar sig ut nu när du har planerat? Merja

 5. Tittis trädgård

  Tänk att det verkligen fungerar, det där med att stirra fram blommorna! Jag tror att jag får försöka med mina tulpaner som fortfarande är i knoppstadiet. Härlig Klematis du har. Jag fick lära mig av en gammal trädgårdsmästare att Klematis är gottegrisar, man ska ge dem 2 nävar benmjöl, 5 l kogödsel och 2 liter hönsgödsel varje vår så trivs de. Jag tycker faktiskt att mina börjar se lite kraftigare ut sedan jag började ge dem denna ”behandling” varje vår. Ha det så gott! Kram Titti

 6. marinapersson72

  Oj så fin! Vilken mängd med knoppar. Helt underbart när något slår ut som man längtat efter så.

  Kram

Kommentarer är stängda.