Våra försök att minska gotteintaget går väl hyfsat. Vi köper inte hem lika mycket gottegott och jag försöker tänka mig för en extra gång innan jag stoppar i mig nåt. Den här principen gäller hemmavid alltså. Blir jag bjuden säger jag inte nej! Man vill ju inte vara ofin liksom…
Sent igår kväll var sambon ett stirrigt socker-abstinent-monster.
– Jag vill ha maränger. Jag ska göra dem själv. Kan jag det? Hur gör man?
– Den som googlar får svar, sa jag och trodde inte det skulle bli mer än så.
Men jodå. Maränger blev det. Och jag blev bjuden. Och jag åt. Många! Principen ”tänka efter en extra gång” gäller aldrig om man blir bjuden. Även om det är hemmavid.
För det här är de bästa receptet på maränger. Godaste, godaste marängerna:
- 3 – 4 äggvitor, ca 1 dl
- 1 krm ättika
- 2 dl strösocker
- Om du vill, lite hackad mandel
- Sätt ugnen på 125 grader.
- Vispa äggvitorna för hand eller långsamt först med elvisp i drygt en minut.
- Tillsätt ättika och vispa ytterliggare någon minut.
- Tillsätt sedan sockret, lite i taget, och vispa kraftigare i några minuter tills äggvitorna blivit ett fast och blankt skum. Sluta då vispa.
- Tillsätt ev den hackade mandeln och rör om 2-3 varv.
- Klicka ut stora maränger, ca 30 styck, på bakplåtspapper.
- Sätt in marängerna i ugnen och grädda en timme tills marängerna släpper från pappret.
- Låt marängerna svalna på galler.
Man ska inte svära. Men fy fan vad goda de blev!
Pingback: Dagens outfit | Livet på solsidan