Lavendeln gillas av fler än mig

lavendel

Lavendeln är som allra finast just nu. Jag har flera olika sorters lavendel i olika färger och tokgillar dem alla. Det sägs att lavendel trivs allra bäst i torr och mager sandblandad jord, vilket är precis vad vi inte har. Här har vi kraftig lerjord, men den lilla detaljen bryr sig inte Solsidans lavendel om. De trivs, frösår sig och mår allmänt toppen!

 

humla-lavendel-2

humla-lavendel

Här är fler som ser ut att ha ett gott öga till lavendeln. Det här gillar jag också. Att vi har många humlor och bin kommer på besök!

 

 

11 tankar kring ”Lavendeln gillas av fler än mig

 1. Fröken Grön

  Ljuvliga bilder på den lilla humlan. National Geographic-klass!
  Fast har det inte varit ovanligt lite humlor i sommar? Och fjärilar?
  Hoppas du får en skön start på den nya veckan!
  /Anna-Karin

 2. Ulrika

  Jag älskar också lavendel!
  Vackra att titta på och doftar underbart. Håller på att utöka mitt lavendelbestånd här.
  Ha en bra vecka!
  Om du hittar numret till mannen med de rostiga rostornen tar jag gärna det.
  Kram Ulrika

 3. Millan

  Den gillas av mig med, tänkte plantera en kortare lavendelhäck och vi har med stenhård lerjord här så då svarade du på en av min frågor, den andra är undras tro vilken sort man ska satsa på eller det kanske funkar med vilken som? Har du nån speciell som växer bra hos dig?
  Ha det bra!

  1. Livet på Solsidan Inläggsförfattare

   Som häck har jag mest ’Hidcote blue’. Tycker den passar bäst som det. Den är ”stadig” på nåt sätt, har en mörk färg och blir inte så spretig.
   Men den jag gillar allra bäst är ’Munstead’. Den är ljusare i färgen och blir spretigare. Jättefin i en blandrabatt då den väver sig in bland andra växter.

   Klart du ska göra en lavendelhäck!

 4. Karin ~ Mina Rum

  Jag har äntligen hittat ställen hos mig där lavendeln trivs. Jag har ju väldigt sandig jord men den har inte gått bra ändå, tror att det där med mycket sol nästan är viktigare än jorden.

  Vilken otroligt fin bild på humlan. Man ser till och med att den har ryggen full av pollen.

  Kram!

 5. Trädgårdstid

  Lavendel är underbart! Min därhemma i lerjord blommar som bäst just nu (när jag är borta, såklart) men här på landet i supersandig jord så dog de jag satte förra sommaren. Fast det kanske beror på det utsatta läget vid kusten och med mycket vind.
  Kram
  Elin

 6. Ellinor

  Underbara bilder. Det nästan doftar om dem. :-)
  Vi har också tung lerjord, men precis som hos er bryr sig lavendeln inte om det. Den blommar och blommar och blommar och blommar ändå.

  Glömde förresten det här med mördarsniglarna… Jag låter dem ligga. 90 % av alla jag nackar håller till längs tomtgränsen mot åkern, och där gör det inget om de ligger kvar. Dessutom försvinner de snabbt.

  Ha det bra, Tamara!

 7. Marina

  Vilka bilder! Kanonfina!
  Lavendeln är underbar. Jag ska bara komma ihåg att klippa ner de två som står i Fjärilsrestaurangen lite mer rejält. De har ingen fin form alls nu. I söder har jag varit hårdare och där är formen mycket finare också.

  Kram

 8. Kristinas oas

  Härliga lavendel! Gillas av fler än humlan, helt klart. Tur det finns humlemagneter i trädgården så insekterna kommer hit. Önskar bara att fjärilarna dök upp också.
  Kram Kristina

 9. Palle

  Lavendel är en härligt blomma med ljuvlig doft och gillas ofta också av trevliga djur som bin, humlor, fjärilar m.fl.
  Önskar vi också kunde njuta av sådan prakt som du har.

 10. MissStorm

  Wow, vilka foton på humlan!

  Här är en till som gillar lavendel. Drömmer om en lavendelhäck o tänkte be dig om tips på sorter, men nu noterar jag Hidcote blue och Munstead. Tack!

  Kram

Kommentarer är stängda.