Myror (läs: myrjävlar). Hur blir man av med dem?

myror-odlingslada

Vet inte hur det ser ut hos er andra med trädgård i år, men här på Solsidan är de ÖVERALLT. Myrorna! Bl,a. verkar odlingslådorna vara hett eftertraktade. Detta har fått till följd att fåglarna gör stora utgrävningar i lådorna på jakt efter myror. Det är i alla fall vad jag tror (kanske vet du?) eftersom det bara är grävt runt i kanterna där de flesta myror ”bor”. Grönsakerna får alltså vara i fred. Alltid nåt…

När jag vill bli av med myror under plattor brukar jag blanda myrr i kokhett vatten och hälla ut det mellan plattorna. Funkar oftast väldigt bra eftersom myror och ägg dör på studs.

Eftersom det inte känns lockande att strö/vattna med Myrr i odlingslådorna var det till att hitta på nåt annat. Jag använde malen kryddnejlika. Alltså kryddan som finns i butikens kryddhylla. Jag strödde ut nejlikor runt kanten gick sen in för att ladda vattenkokaren. När jag kom tillbaka en kort stund senare var det febril aktivitet UT ur lådorna. Av bilden att döma ser det inte så värst aktivt ut, men de flydde verkligen ur lådan.

 

myror-odlingslada-larv

När jag står där och betraktar de små liven kommer några av myrorna plötsligt utbärandes på en död larv (klematisbladstekel?). Varför göra sig omaket att ta med sig den ut? Någon som vet?

 

myror-odlingslada-larv2

Imponerande snabba var de i alla fall på att ta ner larven på marken för vidare färd mot nytt boende. Men se. Av det blev intet. För där stod tanten med vattenkokaren. Need I say more?

Alla myror vill vi så klart inte bli av med, men i odlingslådorna vill jag inte ha dem. Vad gör du mot ovälkomna myror i trädgården? Använder du hett vatten, mald nejlika, kanel, Myrr eller har då något annat bra tips?

 

Stort tack för alla glada hejarop om mitt nya jobb som jag skrev om i förra inlägget!

 

8 tankar kring ”Myror (läs: myrjävlar). Hur blir man av med dem?

 1. Annika

  Nja jag kan inget om myrors liv, men de verkar rätt smarta. Kanske var larven månadens käk som skulle med till nya boendet? Enda gången jag bekämpat myror var när min pappas sommarstuga invaderades av hästmyror och då var det stora mängder myrr som gällde. I komposten kan myrorna bli för många om den blir för torr men då hjälper det med vatten. Fast det gäller inte här i dina planteringslådor antar jag. Bra tips med kryddnejlika, förr eller senare lär jag väl få användning av det.
  Ha en finfin vecka!
  Annika

 2. Karin ~ Mina Rum

  Jag har faktiskt aldrig reflekterat över hur man ska bli av med myror. De finns i mina odlingslådor också, men det är mest den röda ”piss”-varianten. Verkar intressant det där med nejlikan. Det ska jag tipsa mina föräldrar om. De har myror mellan plattorna i sitt vinkast. Själv låter jag dem nog bara hållas (myrorna alltså, inte föräldrarna!).

  Kram!

 3. Ellinor

  Fun light. Saften. Myrorna klarar inte aspartanen (eller hur det nu stavas) utan den går rakt på deras nervsystem och hela myrstammen dör. Jo, googla på det får du se! :-) Ett bra medel som är helt ofarligt för grödor och människor.
  Ha det riktigt fint!
  /E
  PS: Stort grattis till jobbet förresten!

 4. Trädgårdstid

  Alltså, jag har PRECIS samma problem och funderingar. När jag äntligen tredje året får till fina bönplantor i en av odlingslådorna, så blir den givetvis invaderad av myror. De två föregående åren har de i alla fall hållt sig till en annan av odlingslådorna. Men nu har jag ju fått några bra tips, ska genast inhandla både kryddnejlika och fun light! KRIG!
  Kram
  Elin

 5. Merja

  Har också mängder av svartmyror men jag gör inget åt dem. De gör ju ingen skada i trädgården så de får hållas. Däremot är de perfekta då de visar var bladlössen finns. Finns det myror på en växt, ja då finns det med stor sannolikt även bladlöss. Konstaterade att min strandiris var full med svarta bladlöss idag, jag följde bara myrstigen. Att de tog med sig larven, ja det var ju helt enkelt för att det var mat till deras larver. Kram Merja

 6. Marina

  Jag har myror i Lugnet, under plattorna där. Har även en del i trädgårdslandet. Små gångar här och där ser jag. De trivs i mina stora zinkbaljor och där vet jag inte hur jag ska få bort dem. Kokt vatten har jag provat i Lugnet. Ibland tillsammans med myrr, ibland bara vatten. Håller med om att det inte är kul med ”medel” bland det som man ska äta egentligen.
  Kanske ska prova nejlikor?

  Kram

 7. Tittis trädgård

  Intressant med nejlikor och fun light. Det är toppen med bra tips, för jag vill inte använda gifter i min trädgård. Får anteckna tipsen i min lilla skrivbok, ifall vi drabbas av myr-attacker i sommar:-)

Kommentarer är stängda.