Trädgårdsporr

morgonstund

Vaknade av grannens skällande hundar imorse klockan halv åtta. Hur tänker de, grannarna alltså, inte hundarna? Söndag morgon och de flesta har sovmorgon. Hade det inte varit för grannens hundar hade vår gata varit den tystaste i stan…

Men skit i hundarna. Idag är det strålande solsken ute. Det märks tydligt att ljuset börjar komma tillbaka och att våren är på ingående. Hörde t.om. fågelkvitter en tidig morgon i veckan. Då ploppar automatiskt tankar om TRÄDGÅÅÅÅRD upp! Snart är det dax att börja påta (eller röja i ”leråkern”) i jorden igen. För nu är jag ju med trädgård igen. Längtar!

Tills dess att våren är här på riktigt inspireras jag och drömmer mig bort med hjälp av någon av mina trädgårdsböcker. En av mina favoriter är ”Svenska Trädgårdar” från Natur och Kultur:
Här presenteras 22 mycket svenska trädgårdar. De är förstås mycket olika sinsemellan och har vitt skilda geografiska förutsättningar, men alla har de skapats av människor med fantasi och experimentlusta och de vårdas ömt. De beskrivna trädgårdarna är små eller stora, gammaldags eller moderna. De är fyllda med rosor, pioner, enbart kryddor eller grönsaker. Det märks att här bor passionerade växtälskare som ägnar sig åt en levande konstform – trädgårdskonsten. Den är svår att bemästra men obeskrivligt fascinerande.