Buxbom i leran

lerjord-rullad

Är det det här man kallar för styv lerjord? Suck. På vissa ställen i trädgården är det INTE kul att gräva i den styva lerjorden, men det är bara att kavla upp ärmarna när man t.ex. vill utöka en befintlig rabatt. När man blir trött, vilket man blir rätt fort, kan man roa sig med att rulla lerjorden till små tollar (bajskorvar på skånska). Det är ganska kul. Fast man tröttnar rätt fort på det också.

 

lerjord

Här, under klotkörsbärsträdet som planterades i höstas, hittade jag leran till tollarna. I gropen (som inte är färdiggrävd på bilden) ska det stå ett buxbomklot. Innan jag planterar i ett sånt här lerhål förbättrar ”jorden” med barkmull och kogödsel (50/50 ungefär). Ibland slänger jag också ner lite kompost eller växtrester. Framförallt barkmullen tycker jag gör underverk för vår hårda lerjord, men det finns säkert fler beprövade sätt.

 

parlhyacint-overallt

I ”virrvarr”-rabatten under körsbärsträdet finns sedan tidigare alunrot, höstanemon, vit strandtrift, murgröna (som ska klättra på ett armeringsnät), vita tulpaner och pärlhyacinter. De senare finns banne mig snart överallt i trädgården. Men det är helt ok. Jag gillar dem. Bladen är fina hela året och täcker bra när blomningen är över.

Jo, jag vet att det finns en svampsjukdom (cylindrocladium buxicola) på buxbom, men jag har planterat flertalet buxbomsplantor utan problem. Än så länge har det gott hur bra som helst.  Funkar det så funkar det tänker jag. Och chansar. Hur tänker du kring buxbom?

9 tankar kring ”Buxbom i leran

 1. Fröken Grön

  Som du vet har vi två gigantiska buxbomar på tomten, som är uråldriga och stora som träd. Eftersom jag skulle sörja ihjäl mig om något hände med dem, så undviker jag faktiskt att ta hem nya plantor, fast jag annars skulle kunna tänka mig att släpa hem hur många som helst. Förra året testade jag att ta sticklingar av de befintliga träden, och det fungerade bra. Ska nog göra det lite mer i år.

  Må så gott där borta i din lergrop! =D

  /Anna-Karin

 2. Trädgårdstid

  Det känns som om vi har ungefär samma förutsättningar, här är det också lerjord på gränsen till betong på sina ställen. När jag grävde nya rabatter för några veckor sedan med just buxbom omkring, jordförbättrade jag också med barkmull för första gången, varvat med lite egen kompost, och någon vecka senare med hästgödsel. Kul att höra att barkmull har funkat för dig, jag har aldrig använt det tidigare, så det var lite chansning från min sida.
  När det gäller buxbom har jag också börjat köpa det igen, men ställer det då i ”karantän” minst någon månad innan jag tar in det i närheten av befintlig buxbom. Är plantorna sjuka (men har hållits symptomfria med besprutning) så kommer det enligt uppgift att synas ganska snart, och då skulle man ju direkt få köra iväg med dem. Lite ”living on the edge” kanske, men jag lever på hoppet… För buxbom är det vackraste.
  Kram
  Elin

 3. trädgårdsdrömmen

  Du får se det positiva med lerjorden…den håller fukten bra, bara man förbättrar den :)
  Har inte vågat köpa buxbom ännu men funderar på det…har bara tagit sticklingar än så länge från de befintliga. Men om jag gör det så ska jag nog göra som föregående talare, sätta i karantän först.
  Ha det gott! /Anna

 4. Katarina /En Grön Sida

  Härliga bilder, om än med tungjobbad jord…
  Buxbom – Jag har ingen sjuka. Än. Jag tar inte in några nya plantor, utan behöver jag fler så tar jag sticklingar från dem som redan finns i trädgården. De är ju rätt lätta att föröka på så vis.
  Allt gott!
  /Katarina

 5. Merja

  Det låter som riktigt tungt att gräva i men så har den ju andra bra fördelar istället. Här stöter jag på sten så fort jag sticker ner spaden. Ja, du buxbom, det vill jag ju ha jättemycket av men för tillfället avstår jag från köp. Har istället provat klot av japansk järnek som verkligen ser ut som buxbom och mina tre klok växer faktiskt även bättre än buxbomen. De har också klarat sig jättefint, vet dock också att många har haft problem med den men jag får se i framtiden hur jag gör med buxbomen./Merja

 6. Jenny

  Lerjord har jag inte, däremot ”pinnmo” som sambon säger, jag vet inte, jag skulle hellre kalla det totalt packat med sten. Inte heller kul att gräva i. Kan du inte bygga någonting fint av dina små lerkorvar, du kommer säkert på något, ett litet torn eller något ;)

  Jag har några få buxbom, tänker inte köpa fler men har tagit sticklingar av dom jag har, få se om de överlevt vintern nergrävda i sin kruka.

  /Jenny

 7. nosnasadmin

  Jag tror du skulle kunna ha en karriär som skulptör med din lera :-) Jag har märkt att det finns VÄLDIGT mycket lera i min nya trädgård och ingen färdig kompost så det blir gammalt strö från hönsen och gödsel från kossorna som används i grönsakslandet. Jag tänker mig att det får bli så bra som det kan i år så lär nog jorden bli bättre med tiden. Kram!
  /Liv

Kommentarer är stängda.