Saftig banankaka. Med choklad.

banankaka-med-choklad

Banankakan på bilden ser ut som nåt katten släpat in. Det beror på att den precis var uttagen ur ugnen. En så här god banankaka orkar man nämligen inte vänta på tills den svalnat och ”stelnat till”. Ja, inte jag i alla fall…

På träslöjdskursen turas vi om att ta med fikabröd. Igår var det min tur. Min tanke var att baka något riktigt smarrigt så att kursledaren (en mycket duktig pensionerad träslöjdslärare) skulle ha fokus på kakan istället för mina försänkta hål för gångjärnen som inte blev helt perfekta. Man kan lugnt säga att jag behöver mer övning i att använda ett stämjärn. Eller kanske en mindre noggrann lärare :)

Hur som haver. Till ”fjäskfika” valde jag att baka en favorit. En banankaka med choklad i. Jummie!

 •  75 g smör
 • 2 1/2 dl socker
 • 2 msk mjölk
 • 1/4 tsk salt
 • 1 tsk vaniljsocker
 • 2 ägg
 • 2 mogna bananer
 • 100 g blockchoklad (gärna 70 %-ig)
 • 2 1/2 dl vetemjöl
 • 1 tsk bikarbonat

Gör så här: Sätt ugnen på 175°C. Smält fettet i en kastrull. Blanda det svalnade smöret med socker, salt, mjölk och vaniljsocker. Knäck sen äggen och blanda i gulorna. Mosa de båda bananerna och blanda ner detta i smeten. Hacka blockchokladen. Blanda mjöl, blockchoklad och bikarbonat. Vänd ner i smeten. Sist vispar du vitorna till hårt skum och vänder ner även dem.

Häll blandningen i smord, bröad form med löstagbar botten. Min form är knappt 25 cm och den är perfekt. Grädda kakan omkring 30-40 minuter. Den ska vara knappt klar i mitten för att bli extra saftig.

Ät! Banankakan är god att äta som den är. Eller med en klick vispad grädde. Fast allra godast tycker jag att kakan är tillsammans med ett glas iskall mjölk.

Lärarens fokus då? Jo. Jag lyckades nog för nästa vecka kommer jag kunna ta hem mitt väggskåp.

12 tankar kring ”Saftig banankaka. Med choklad.

 1. AnnaHelena

  Mums mums! Måste bara säga att jag gillar dina flätade staket i det förra inlägget jättemycket! Så där vill jag också ha! Undrar om det måste vara salix eller om man kan använda annat att fläta med? Vad har du gjort staketet av? Är det köpt pil eller har du röjt sly själv?

  Kram // AH

  1. Livet på Solsidan Inläggsförfattare

   Visst är pilstaketen fina! Jag är jättenöjd (även det som fortfarande är lite ”vingligt” efter höststormarna). Du kan säkert använda annat att fläta med, men fördelen med pilen – som jag köpt – är att alla pinnar är i princip lika tjocka. Det gör att staketet är enklare att få rakt. Min pil har jag köpt på lillopil.se. Det ligger här i Kristianstad så jag slapp fraktkostnad och kunde köpa en del osorterade buntar lite billigare. Kolla deras hemsida om du vill ha mer info.

   Kram Tamara

 2. Karin ~ Mina Rum

  Banankaka är så mycket godare än dessa semlor som folk envisas med att bjuda på i dessa tider. Hade jag varit lärare (alltså din lärare) skulle jag absolut låtit mig förblindas av go´-fikat.

  Ser fram emot att få se ditt färdigsnidade alster.
  Kram!

 3. Annika

  Den kakan hade jag gärna smakat på! Speciellt när den är varm direkt från ugnen, tillsammans med ett glas kall mjölk!

  Ska bli kul att se ditt väggskåp!
  Kram Annika

 4. Almbacken

  Mmmm, så galet god den ser ut! Jag går precis igenom en sockerdetox så jag kan bara drömma om smaken.

  Så snygg din blogg är! Är du nöjd med wordpress??

  Kram,
  Maria

  1. Livet på Solsidan Inläggsförfattare

   Tack! Jag är mycket nöjd med WordPress. Man kan göra massor med det, fast ännu är jag i lär-mig-stadiet. Jag har gjort en egen installation (inte köpt tjänsten via ett webbhotell) så jag är inte låst med vissa mallar utan kan göra precis vad jag vill. Det är därför jag bytte från blogg.se. Där var man så låst med vad webbhotellet erbjöd. Trist tyckte jag.

   Kram Tamara

 5. trädgårdsdrömmen

  Denna kaka är galet god kan jag intyga, den var en favorit i mina unga år…jag bakade den jämt, kanske därför man sitter här med bilringar kring magen?
  Tack för att delar med dig av smaskiga recept, i julas gjorde jag dina smarriga ischoklad och dom gick hem kan jag säga…
  Kram Anna!

Kommentarer är stängda.