Sibirisk vallmo (från Skellefteå)

vallmo-sibirisk

Vallmo hör väl knappast till den växt som är svår att hålla vid liv. Snarare tvärtom. En gång vallmo i trädgården, alltid vallmo. Typ.

Som pionvallmon i rosa och lila och de röda ”vanliga” som dyker upp överallt och ingenstans. Varje sommar är jag lika ambivalent. Gilla? Ogilla? De är supersnygga den korta tid de blommar, sen är de bara skitfula. I år ska jag vara hård – bara plantor som visar sig i rabatterna får vara kvar (tror jag)…

Den sibiriska vallmon i gult och orange (bilden) fick jag av mamma sommaren 2011. Meningen var att jag skulle plantera den på kullen längst bak i trädgården, men istället hamnade de ute vid gatan. Invid pilstaketet som döljer soptunnorna. Tänkte att det kommer se ut som om vallmon hittat platsen på egen hand – helt utan hjälp. Men till skillnad från de rosa, lila och röda vallmon har de varit kinkiga. Detta är faktiskt första året de blommar. Så söt! Att de inte blommat tidigare kan ha att göra med att många fyrbenta (o)vänner gillar att lyfta på benet och skvätta precis där vallmon är planterad. Grr.

8 tankar kring ”Sibirisk vallmo (från Skellefteå)

 1. Karin ~ Mina Rum

  Min inställning till vallmo är ”gilla”, vilket också framgår av mitt inlägg idag. Sibirisk vallmo har jag i min färgstarka rabatt vid förrådsväggen. Där får det bli vilken färg som helst, och då är vallmo bra. Okej, kanske inte den vilka, röda som man ser i åkrar. Den gör sig bäst där faktiskt.

  Kram!

 2. skullalundanna

  Åh så fint. Blir mer och mer förtjust i gula och oranga blommor. Och apropå Istanbul. En häftig stad, lagom för en lång-weekend. Asiatiska sidan hade mindre ”inkastare” och påträngande försäljare. Kul att ha varit där men inget måste att åka tillbaka till.

 3. Carina

  Jag håller med om att just sibirisk vallmo är lite kinkig, men tyvärr är även den vanliga röda kornvallmon kinkig hos mig….och jag som gillar vallmo….däremot har jag hållit mig ugn med pionvallmo i denna trädgården, men nu i våras sådde jag ett gäng, får se hur det går med dem….annars är det faktiskt lite mysigt med vallmo, det liksom hör sommaren till….

 4. Annika

  Den sibiriska vallmon var ju näpen! Jag tycker om både blomning och frökapslar på vallmo!

  Fröna jag fick av dig kom lite sent i jord så det är bara småplantor än så länge. Hoppas, hoppas att de hinner blomma innan sommaren är över trots mitt slarv! Tack igen för dem!

 5. Kristinas oas

  Jag gillar! Och rensar bort massor där jag inte vill ha vallmo. ;) De är ju lätta att dra upp, så det gör inget att de fröar av sig. Fast det där med att bestämma exakt var man vill ha dem… Det går inte.
  Kram Kristina

Kommentarer är stängda.