Att bygga ett stabilt trädgårdsbord – DIY

bygga-tradgardsbord-mat

Bra-att-ha-verktyg: Kap- och gersåg. Vinkelhake. Vattenpass. Skruvdragare. Tumstock. Och en och annan träskruv (trallskruv) för utomhusbruk… Det är inte så att min syster är hemlig av sig – hon frös. Skrev jag att hon bor i Norrland?!!

I påskas byggde min lillasyster och  jag ett rejält bord att ha på trädäcket. Kanske vill du också bygga ett bord? Häng med så ska jag förklara hur vi gjorde. Halva grejen med att snickra och bygga är att ha bra och rejäla verktyg. Och att mäta noga.

För att komma billigt undan inventerades först ”virkesförrådet” i garaget. Utifrån det som fanns där bestämdes hur bordet skulle se ut. Enda kravet på bordet var att tre Grythyttan-stolarna skulle rymmas på vardera långsida. Samt att bordet skulle vara så pass högt att man inte slår i knäna när man sitter med benen i kors (hatar för låga bord). Som du förstår hade vi ingen skiss att utgå från utan vi tog det lite som det kom. Det funkade det med.

 

bygga-tradgardsbord-ram

Här är regelverket klart. Redan här är bordet hyfsat stabilt, men det kommer bli ännu bättre när brädorna för bordsskivan skruvas fast.

Först kapade vi benen. Därefter kapades reglarna till ramen som ska hålla bordsskivan samt de reglar som ska sitta på kortsidan mellan bordsbenen. Den regeln fäste vi med vinkelbeslag för extra stabilitet. Upptill, på kortsidan, användes en ohyvlad bräda eftersom reglarna tog slut. Man får improvisera lite när man ska återanvända det man har hemma. För än bättre stabilitet och för att ha något att skruva fast brädorna till skivan satte vi två tvärgående reglar inuti ramen.

 

bygga-tradgardsbord-skiva

Därefter var det dags att ge sig på bordsskivan. Vi valde att skruva i brädorna uppifrån. För att regnvatten ska kunna rinna av gjorde vi ett mellanrum mellan varje bräda på cirka en halv centimeter. För att få exakt lika stort mellanrum mellan brädorna använde vi en hörnlist.

 

bygga-tradgardsbord-borra

Samtliga hål i bordsskivan förborrades och försänktes. Förutom att det ser lite proffsigt ut får man inte så mycket ”flisor” när man skruvar i skruvarna i hålen. Har jag hört ;)

 

bygga-tradgardsbord-mala

Det runda gröna som ligger på skivan är ett annat av mina träprojekt. Mer om det när det är klart. Men en hint är Ernst…

Här är skivan fastskruvad och målningen är påbörjad. Först slipade jag bordsskivan, sen grundades underredet med Beckers Perfekt Trägrund. Därefter täckmålades det med samma mörkgröna kulör som jag bl.a. målat odlingslådorna med, nämligen NCS S7010-G50Y. Finaste gröna färgen! Bordsskivan har jag bara oljat in med träolja för att det ska passa med stolarna.

 

bygga-tradgardsbord-klart

Så där ja. Då var bordet klart! Som du ser passar kulören fint med den gröna färgen på Grytthyttanstolarnas underrede.

Jag är mäkta stolt att syster och jag, trots ringa snickarkunskaper, lyckades bygga ett bord som både är rakt och grymt stadigt! Så särskilt avancerat var det inte heller att bygga bordet. ”Svårast” var nog att klura ut hur långa brädorna skulle vara.

 

kall-glogg-pepparkaka

Sambon och jag invigde bordet i lördags med ett glas iskall glögg och några pepparkakshjärtan. Rena rama julstämningen mitt i sommaren! Sommar? Jo. Enligt SMHI kom den meteorologiska sommaren till Skåne redan den 19 april.


FAKTA OM TRÄDGÅRDSBORDET DU BYGGER SJÄLV

BEN: Höjd 710 mm (lite högre än standard). Tryckimpregnerade stolpar, 70×70.
SKIVA: 2400×820 mm. Ohyvlade brädor med ”släta sidan upp”, 95×22. För att slippa spill valde vi brädor i längden 4800 mm hos Byggmax. Då var det bara att dela på mitten. Noll spill!
RAM (REGELVERK): Tryckimpregnerade stolpar, 45×45.
KOSTNAD: Det mesta av virket hade vi sedan tidigare, men en regel och några av brädorna till skivan köptes på Byggmax. Till en summa av 230 kr. Billigt för ett nytt trädgårdsbord!

17 tankar kring ”Att bygga ett stabilt trädgårdsbord – DIY

 1. Louise

  Åh! Vi är på gång att bygga ett eget bord! Där fick jag lite ny inspiration! Vad händiga ni är, här blir det maken som får stå för tankearbetet och sedan kan jag hjälpa till lite lagom med det jag blir tillsagd att göra!

  hälsningar louise

 2. Fröken Grön

  Ja, jäklar vad bra det där blev! Du är makalöst händig! Eller så är det bestämt den där snickarkursen som börjar betala sig… Gillar naturligtvis också den gröna färgen skarpt.
  Ha det så gott i veckan!
  /Anna-Karin

 3. AnnaHelena

  Det där är så häftigt! Jag önskar att jag var en sån som tog tag i sånt där. Bara gör liksom! Och 230 kronor! Det är ju helt otroligt! Bra jobbat!

  Kram // AH

 4. Annika

  Vilken kreativitet! Och så fint det blev! Jag gillar verkligen färgen på underredet och den lackade bordsytan!

  Kram Annika

 5. gerdellen

  Så fint bordet ble. Kjempefin grønnfarge på understellet! Nå ble jeg veldig inspirert. Jeg skulle absolutt hatt tak i en benk til enden av pergolaen min. Kanskje jeg kan snekre en selv? Fikk litt mer tro på at det er mulig nå :)
  Bra jobbet jenter!

 6. Pingback: En doft av kakao vid mitt gabionbord – DIY | Livet på solsidan

 7. Pingback: bygga bord | mobler-se.com

 8. Pingback: bygga underrede till bord | utemobler-se.com

 9. Mårten

  Hej, superfint bord. Vill oxå göra ett till sommarstugan, men fastnade lite på måtten som nämner i slutet.
  Du skriver att skivan blir 820mm och att ni använt brädor 95x22mm. Vad jag kan räkna till har använt nio brädor till skivan plus ett mellanrum på 5 mm. Bara brädorna (utan mellanrummet) adderas till en bredd på 855mm (9×95).

  Har jag räknat fel eller missuppfattat något?

  / Mårten

 10. Pingback: Bygga Underrede Till Bord

 11. Pingback: bygga trädgårdsbord | se-tradgardsmobler.com

 12. Pingback: altanbord | se-tradgardsmobler.com

Kommentarer är stängda.