Blommig fredag – Rött och rosa!

pioner-raddade

Den här bilden togs i november 2010. Det var tre månader efter vi fått tillträde till Solsidan. Huset hade vi precis isolerat och dränerat och precis innan grävskopan satte tänderna i dem lyckades jag rädda tre pionplantor. Pionerna grävde jag ner på det enda stället med öppen jord, vid de vita pilarna.

Både färg och sort på pionerna var okänt för mig och även om pioner brukar vara överlevare hade jag inga större förhoppningar om att de skulle klara sig.

 

pioner-rosa

Men jo då. Pionerna överlevde flytten och så här såg det ut i somras. Två rosa och en karminröd (så heter det väl) pion var vad jag lyckats rädda undan grävskopan. Rött och rosa funkar finfint ihop!

 

vallmo-rod

Klarrött har jag aldrig använt i trädgården. I alla fall inte självmant. Däremot finns det rött som flyttat hit på eget bevåg. Som den röda vallmon som finns lite här och där. Jag har flera gånger skrivit och visat bilder på min ambivalens för vallmo. Varje år är det samma visa. Spara eller inte?!

vallmo-rosa

I somras var första gången en så här ljusrosa fluffig vallmo visade sig. Håll med om att den är omöjlig att ogilla?

Det här är min tolkning av Blommig fredag hos Bland rosor och Bladlöss. Idag är temat ”Rött och rosa”.

27 tankar kring ”Blommig fredag – Rött och rosa!

 1. Le petit jardin

  Du har gjort ett jättejobb med fantastiskt fint resultat i din trädgård. Pioner gillas skarp, tror dt är min älsklingsblomma i trädgården och jag vill ha fler ( än har jag bara en). Fluffig vallmo har jag försökt frösätta, men den dök aldrig upp. Kanske kommer den iår istället, vi får se.

  Hjärta till dig idag!!

  Kram Kajsa

 2. Annika

  Vilken tur att du lyckades rädda de där pionerna! Underbara blommor! Och visst funkar rött och rosa tillsammans – de skapar dynamik tycker jag!

  Vallmo har jag inga, men har sett många på bloggarna idag. Vill ha, vill ha! Har satt buskvallmofrön på stratifiering, men har sedan läst att INGEN lyckas få dem att gro… Men vackra är de!

  Ha det gott!
  Annika

 3. Trädgårdstid

  Underbara pioner! Jag gillar färgkombinationen skarpt! Lustigt att det finns en färg som heter karminröd och en som heter karmosinröd – men jag vet inte riktigt vad skillnaden är…:-)
  Kram
  Elin

 4. Veronica

  Det var ju supertur (eller skicklighet? ;) att dina Pioner klarade sig!
  Färgerna är superfina ihop. Jag tror nog att vissa röda nyanser går bättre ihop med rosa än andra. De röda färgerna som går mot orange skär sig medans andra röda inte gör det!
  Jag känner verkligen igen din känsla för vallmon. jag känner precis lika!

  Ha en skön helg!

 5. Meta

  Härligt att de överlevde och blommade, Jag har flyttat mina i höstas så vi får se om de är lika villiga. vallmo kan man bara inte ogilla.
  ha en fin alla hjärtans dag
  kram Meta

 6. Carina

  Kul att de klarade sig. Är så spännande att gå och vänta den där första våren och sommaren – vad finns det här egentligen? Vallmo är så fladdrigt generösa och vackra så nej de kan man inte motstå.

  Ha en härlig helg! Kram, Carina

 7. Meta

  Hej. Menar du det på hitterosen den rosa så har jag köpt det på Zetas trädgård i Stockholm. det finns säkert på andra trädgårdar med.
  Det andra är ett armeringsnät som sitter som staket mot grannen.
  Hoppas du är nöjd med svaret
  Ha en fin kväll
  Kram Meta

 8. Anette

  Pioner är ena riktiga tuffingar och klarar mer än man tror. Jag jordslog ett par delade plantor som var i blom lite slarvigt bakom planket och där blev de liksom ståendes hela sommaren, men verkade inte ha tagit illa vid sig när de äntligen kom i jorden, eller hade jag bara tur som en tok…

  Ha en fin helg

  Anette

Kommentarer är stängda.