Till glädje för både oss och fåglarna

För några veckor sedan började jag på en träslöjdskurs och det är hur kul som helst! Just nu gör jag ett skåp som ska få ett spröjsat fönster som dörr. Och om läraren inte varit så petig (vilket ju egentligen bara är bra) hade skåpet redan varit klart…

I huvudet är jag redan inne på nästa projekt. En fågelholk. För vi vill ha ännu fler småfåglar i trädgården. Har du förresten googlat bilder på fågelholk? Det tar inte många millisekunder förrän man fattar att det finns många varianter. Väldigt många.

bird-house-birdathome.jpg

Kanske gör jag en sån här stilren holk. Men funderar på om inte hålet är för stort? Man vill ju inte att storfåglarna ska norpa pippibäbisarna som ligger i boet. Har också för mig att man inte ska ha en pinne vid hålet då det också underlättar för storfåglarna att ta sig in. Men annars var den fin. Eller hur?

 

fagelholk-3

Eller kanske gör jag en sån här kyrkovariant (kolla in fönstren). Kräver liiiite mer arbete. Näe, det får nog vänta tills fortsättningskursen.

 

fagelholk

Problemet med val av holk löste sig i fredags (på Alla hjärtans dag) då jag hittade detta. En fågelbok och material till en fågelholk i ett och samma paket. Perfekt tänkte jag och gav sambon paketet i Alla hjärtans dags present. Så var även presentproblemet löst ;) Troligen kommer jag få spika ihop fågelholken själv, men det hade jag ju även fått göra om jag valt att göra holken på träslöjdskursen. Same same liksom.

Bilder från http://www.yardenvy.com

7 tankar kring ”Till glädje för både oss och fåglarna

 1. Karin ~ Mina Rum

  Alltid trevligt med småfåglar i trädgården. Holk-paketet verkar ju väldans fiffigt och jag tror inte att fåglarna kräver kyrkfönster eller något annat avancerat, tvärtom. Själv fick jag en enkel holk i julklapp. Ska bara bestämma mig för placering.

  Lycka till med byggprojekten.
  Kram

 2. Fröken Grön

  Ny karriärmöjlighet där, kanske? Garvar högt åt kommentaren med den petige läraren; jag menar helst vill man ju vara färdig med en gång! När du är klar med det där fönsterskåpet kan du lära mig sen! Vi får väl bilder på resultatet framöver?

  Kram!
  /Anna-Karin

  1. Livet på Solsidan Inläggsförfattare

   Visst vill man? Bli färdig på en gång. Och igår trodde jag på allvar att jag skulle komma i mål. Men icke. Urgröpning för gångjärn är vad jag lär mig just nu. Inget fusk här heller utan allt enligt den gamla skolan. Men det är faktiskt jättekul och jag lär mig massor!

   Kram Tamara

 3. Marina

  Så många fina fågelholkar! Vi har ingen als här och det är lite synd. Oscar gjorde en när han var liten men den blev aldrig bebodd.

  Kram

 4. Ulrika

  Så många fina holkar!
  Det är mycket man ska tänka på när det gäller fågelholkar. Läste på en del förra våren (eller om det var två år sedan, tiden går fort). Tänk på att sätta holkarna på norrsidan av träden så inte äggen och ungarna kokar bort om solen värmer ordentligt en dag. Om man har ekorrar i närheten ska man se till att det sitter metall runt hålet (jag slog in korta nubb runt hålet). Risken är annars att ekorrarna gnager bort trä så de kan ta sig in och stjäla äggen. Lycka till med era småfåglar!
  Kram

 5. Le petit jardin

  Vad kul med en hobby du gillar, själv är jag aldeles för lat och otålig när det kommer till träslöjd.
  Kyrkholken var ju superläcker!! Ska bli spännande att se hur fin din holk kommer att bli

  Kram Kajsa

Kommentarer är stängda.