Istället för olivträd

knopp-silverparon

”Vi är på gång. Vi är laddade. Vi är tända.” Jag hörde nog att det var den låten silverpäronets knoppar nynnade på när vårsolen och värmen kom på besök idag. Och om jag känner mina silverpäron rätt dröjer det inte länge förrän bladen är helt utslagna.

Silverpäron, ’Pendula’ är för övrigt ett träd jag vill ha flera av. Dess smala, silvriga blad och spretiga växtsätt gillar jag. De påminner mycket om de olivträd man ofta ser kring Medelhavet. Men nu bor vi ju inte vid Medelhavet så vi får helt enkelt hitta alternativ för att skapa känslan. Förslagsvis kan man då plantera ett (eller flera) silverpäron. Just silverpäron kallas också för Nordens olivträd…

Här på Solsidan har vi två silverpäron fast det var nära att bli ett eftersom jag förrförra hösten höll på ta död på det ena. Ihhhaa. Men det klarade sig och förra året var de båda hur fina som helst!

 

silverbuske-rabatten

Ett annat träd (eller uppstammad buske) som påminner om både olivträd och silverpäron är den smalbladiga silverbusken, Elaeagnus angustifolia. I september förra året investerade jag i trädet på bilden. Det finns absolut liv i det, men knopparna har inte alls kommit lika långt som på silverpäronet. Återstår att se hur det kommer att klara sig i sommar.

PS 1
Strofen ”Vi är på gång. Vi är laddade. Vi är tända” är en strof ur en låt av Tomas Ledin. Vet inte varför den textraden kom upp i minnet. Jag gillar ju inte ens låten…

PS 2
Jag håller på att uppdatera layouten på bloggen. Ha överseende om det ibland ser hej-och-hå-galet ut. Det är (förhoppningsvis) övergående. Kommentarer om de nya layouten mottages tacksamt.

 

10 tankar kring ”Istället för olivträd

 1. Annika

  Men så långt dina silverpäron kommit! Så här års märks verkligen skillnad på Skåne och Östergötland! Kanske silverbuske kunde vara något, i alla fall uppstammat som ditt.

  Jag gillar också silverpäron. Det var nästan det första trädet vi planterade när vi flyttade hit. Inte rotäkta utan ympat på (antar jag) en päronstam. Skulle gärna vilja ha ett rotäkta också. Gillar spretigheten!

  Ha en kanonhelg med förhoppningsvis mycket trädgårdsnjutande!
  Kram Annika

 2. Lisa

  Hej! Hittade din underbara sida igår och tillbringade kvällen med att läsa gamla inlägg. Äskar ditt sätt att skriva och få ”trädgårderandet” att bli lustfyllt och inte så fullt av en massa måsten. Skrattar gott ibland och känner igen mig i så mycket! Du har blivit en klar favorit :)

 3. Le petit jardin

  Kul att få ett alternativ till Olivträdet, för att få samma känsla..hörde om ett annat träd som också skulle kunna funka som ersättare, men just nu har namnet försvunnet.

  Småler åt Tomas ledin, för den kan man lätt få på huvudet…och jag gillar inte heller Tomas Ledin något värst…men ändå är den katchy att få in i skallen.

  Kommer jag på andra ersättningsträdet, säger jag till

  Kram & ha en toppenfin helg!!
  Kajsa

 4. Lotta Zachau

  Just det, det var så busken heter, silverbuske! Dottern som ser ut att ha ärvt trädgårdgenen, pratade om en silvrig buske, tack för tipset. Silverpäron skall jag tipsa henne om, hon har stoooor gräsmatta som hon håller på att gräva bort och ett silverpäron är ju ett måste. Ha en skön helg :)

 5. Marina

  Jättefint träd, silverpäronet. Jag har inget sådant men kanske skulle ta och skaffa ett? Det är härligt att se hur många buskar och träd som har börjat grönska så smått senaste veckan.

  Kram

 6. Fröken Grön

  Oj, så snygg layout det har blivit på bloggen!
  Jättetrevligt med stora bilder.

  Reportage på gång i Kristianstadsbladet blir jag ju nyfiken på, så klart!
  Har jag missat det eller kommer det senare i vår?
  Skriv och berätta!

  Ha en riktigt skön helg!
  /Anna-Karin

Kommentarer är stängda.