Smalbladig silverbuske som solskydd

silverbuske-fore
Före

silverbuske-efterEfter

Kan du se skillnaden på bilderna? Inte helt lätt men på den undre bilden är trädgårdens senaste träd (bakom den röda soffan) planterat. Tidigare stod här ett elefantgräs men det har flyttats någon meter till vänster (skymtar bakom krukan).

Vyn visar trädäckets långsida som ligger i västerläge. Här är det sol från tidig förmiddag till sen eftermiddag. Alltså – varmt! Tanken har hela tiden varit att använda växter som solskydd istället för att bygga staket/plank, och nu börjar det äntligen likna något.

silverbuske-rabattenSå här ser det ut om jag står nedanför trädäcket. Närmast trädäcket börjar avenbokshäcken jag planterade i våras ”vägga till sig”. Ytterligare en grön vägg kommer elefantgräset att bilda om något år. En tät matta av murgröna blir golv, Kanske får murgrönan slåss om golvytan med trampnarven som ligger mellan plattorna. Vi får väl se!

Och sist alltså. Det senaste trädtillskottet som förhoppningsvis kommer att bilda ett solskyddande tak över det hela.

silverbuske-bladFast trädet är inget träd utan en uppstammad buske. En smalbladig silverbuske Elaeagnus angustifolia närmare bestämt. Bladen påminner både i färg och form om oliv- och silverpäron och den kallas också ibland för rysk oliv. Den smalbladiga silverbusken kan bli 4-7 meter hög och blir inte galet tät utan kommer förhoppningsvis att sila lagom mycket solstrålat ner på trädäcket. I hope…

langsidaJag hittade en bild från den 6 april förra året. Då såg det ut så här nedanför trädäcket. Håll med om att det hänt en del med solskyddsfixandet sedan dess?

8 tankar kring ”Smalbladig silverbuske som solskydd

 1. Jessica, grannen

  Ja du kan verkligen konsten att hitta rätt planta till rätt plats! Wow säger jag återigen!

 2. Pingback: Solsidans årskrönika 2013. Juli – december. | Livet på solsidan

 3. Pingback: Istället för olivträd | Livet på solsidan

 4. Åsa Hansson

  Gillar också silverbusken ! Här i norr är den tålig och trivs på ”solsidan”
  Räds inga vindar och behöver inte så mycket vatten. Ger gärna rotskott, vilket jag tycker är bra! Min första är planterad bredvid ”Diabolon” häftig färgkombination! Och en ullvide buske vi ”snott ” när vi varit i fjällen! Här uppe får man testa vad man kommer över….
  Lycka till med din silverbuske önskar. Åsa i Luleå

Kommentarer är stängda.