Solsidans årskrönika 2013

arskronika-2013-jan-mar

KVARTAL ETT
Januari: Minus för magsjuka i två omgångar. Och trasig kyl/frys, tvättmaskin och bil gjorde inte januari till en utgiftsfri månad direkt. Depp! Plus däremot till arbetsrummet som fick en make over. Jag är fortfarande kär i den prickiga tapeten och krukväxten Elefantöra, ‘Pilea Peperomioides, med sina mörkgröna runda blad. Läste idag att cirkeln/pricken, som form, äger 2014. Man är allt bra före sin tid ;)

Februari: Ja, se det snöade här i Skåne. För mig, en norrlänning i exil, var det ett stort jippie och hurra. Förutom att jag åt en herrans massa semlor och köpte en herrans massa tulpaner så längtade jag mest till våren i februari. För att stilla trädgårdsabstinensen sådde jag fröer. Den vita lavendeln ‘Ellagance Ice’ var det som tog sig allra bäst.

Mars: Två saker har satt sig i minnet. Det ena var att vi (inhyrda snickare) äntligen bytte fasad från stående till liggande panel på huset. Och det blev så bra, så bra! Det andra var att vi, trots den tidiga påskhelgen, hade 28 PLUS på påskdagen. Jojo!

 

arskronika-2013-apr-jun

KVARTAL TVÅ
April: Månaden då jag byggde odlingslådor och blev med köksträdgård. Köksträdgården har verkligen varit till både nytta och nöje i år. Så pass att jag inför nästa behöver bygga mig ännu en låda. Tjejer kan!

Maj: Hela maj månad vill jag tillägna sambon (det är han som vilar ögonen i hängmattan). Dels för att han fyllde 50 år. Hurra för honom! Dels för att han ger mig jobb när han”ideligen ger bort” trädgårdsrum till släkt och vänner ;) Sist men inte minst för hans förmåga att kläcka ur sig saker som ibland bara blir helt fel. Men kul!

Juni: Kanske var det sommarvärmen som gjorde att jag blev aningens köpgalen. Bl.a. fick fyra träd nytt hem på Solsidan. Tre japanska körsbärsträd ‘Royal Burgundy’ och favoritenMaackia amurensis ‘Summertime’. Fast alla inköp var inte så dyra, hasselörten jag hittade på Blocket fick jag för en spottstyver. Tack för det fyndet!

 

arskronika-2013-jul-sep

KVARTAL TRE
Juli: Baksidan av garaget/förrådet fick en total make over och här hamnade också det första (av flera) flätade pilstaket. Allteftersom säsongen gick kunde jag också konstatera att (tantfärgen?!) gul blir mer och mer vanlig. I alla fall i min trädgård ;)

Augusti: Jag började känna mig lite mätt på trädgårdsprojekt och tog det rätt lugnt. Softade i sambons 50-årspresent, hängmattan. Sniffade på luktärtor och njöt av alla solhattar. Funderade också mycket på hur man bäst, och snabbast, döljer ett Gunnebostaket. De staketfunderingarna har jag i och för sig alltid (”hatar” Gunnebostaket), men tankarna fick mycket fokus i augusti vill jag minnas.

September: Det tog i princip hela sommaren, men nu hade vi äntligen målat klart fasaden. Pust, så skönt! Efter målningen fick Jag (konstigt nog) extra energi och påbörjade en flyttkarusell av växter. Det som var tänkt att bli ett litet projekt växte till något större. Varför blir det alltid så? Ett trädfynd på en utförsäljning blev det också. Hem kom jag med en smalbladig silverbuske som förhoppningsvis kommer bilda solskydd vid trädäcket om några år.

 

arskronika-2013-okt-dec

KVARTAL FYRA
Oktober: It’s nice to be nice. Kommentaren från taxichauffören på resan till Edinburgh glömmer jag nog inte i första taget. Jag ”byggde” också, inspirerad av Edinburghs Botaniska trädgård, ett alldeles eget orangeri. Kanske inte det allra snyggaste orangeriet, men det fyller sin funktion. I alla fall om vintern fortsätter vara så här mild.

November: Den månaden var lätt att sammanfatta! Sambon och jag cementerade oss djupt i TV-soffan och kollade in alla avsnitt av den gamla TV-serien 24. 8 säsonger med 24 avsnitt i varje. Plus en långfilm. Allt som allt 193(!) avsnitt. Jag VET. Det är sjukt!

December: Bloggpausade nästan hela månaden. Fast det innebär inte att jag satt ned på rumpan och stirrade tomt framför mig. Istället har jag t.ex. bakat mycket, men det får bli ett slut på det. Annars är det jag som ser ut som en bulle. Många är också de timmar som lagts på att slipa bort gammal fernissa från källartrappen. Jag säger bara: Fy för in i h så trist och jobbigt. Men nu är det gjort. Lagom till nyårsfirandet!

TACK OCH HEJ DÅ 2013.

16 tankar kring ”Solsidans årskrönika 2013

 1. Fröken Grön

  God fortsättning på det nya året och välkommen tillbaka till bloggandet, Tamara!
  Man blir smått sjuk när man ser dina bilder, – nu vill jag slänga ut allt som har med julen att göra och skynda på tiden så att våren kommer lite tidigare. Kan man hoppa över det första kvartalet helt och hållet, tro?

  Må så gott!
  Kram!
  /Anna-Karin

 2. AnnaHelena

  Kul årskrönika! :-)
  Den där maj-bilden är ju för härlig! Och så kan man ju inte låta bli att undra om det kan vara den omtalade maken som ligger där så avslappnat i hängmattan? Och om solhattarna är alldeles nyköpta, eftersom de blommar redan i maj!?! :-)

  Kramar till dig och en önskan om ett Gott nytt År! // AH

  1. Livet på Solsidan Inläggsförfattare

   Jodå. Det är sambon som sover sött.
   Imponerande vilken blick för detaljer du har! Bilden är tagen i juli (eftersom vi var lite långsamma med att hänga upp hängmattan…) och då blommade minsann solhattarna.

   Kram Tamara

  1. Livet på Solsidan Inläggsförfattare

   Jag hade bara sett trädet på nätet innan jag köpte det. En chansning mao. Men oj, vad jag gillar det. Tycker absolut du ska investera i ett!

   Kram Tamara

 3. Marina

  Gillar att du bloggar igen.
  Det är helt klart så att längtan efter vår och ny odlingssäsong blir större nu när jag läser så många årskrönikor och ser en massa fina bilder.

  Kram

 4. Marina

  Augustibilden är ju helt underbar! Livet!
  Baka är kul, och gott ;). Jag tänker mig hinna baka lite till innan jobbstat på tisdag. Inte främst kakor då uran matbröd och matbullar. Kanske hamburgerbröd också för ikväll gör vi slut på de sista.

  Kram

  1. Livet på Solsidan Inläggsförfattare

   Ja, det är inte helt fel att ligga och vicka på tårna i hängmattan. Fast så mycket läsande brukar det sällan bli. Jag somnar oftast ;)

   Kram Tamara

 5. Karin ~ Mina Rum

  Det var ett tag sedan jag tittade in här hos dig. Men du hade ju utlovat bloggpaus.

  Jag kikade just på antalet inlägg jag gjort genom året och såg att de stadigt minskat. Jag har ju inte tagit några medvetna/planerade bloggpauser som du, men det har blivit så ändå. Inte för att jag egentligen vill att det ska bli så, men ofta har jag brist på bra bilder och vill inte återanvända gamla hela tiden. Dessutom är min dator så j-la långsam att jag drar mig för att alls sätta igång den. Men nu ska vi få en laptop från jobbet så då kanske det kommer att gå lite lättare. Det är ju helt sensationellt att få det (jag är ju trots allt lärare inom kommunen!).

  Att titta tillbaka på trädgårdsåret är en trevlig sysselsättning, även om jag ofta tycker att jag hunnit mindre än jag borde.

  Vi hörs snart igen.
  Kram!

 6. Anna-Karin, Landet Krokus

  Så roligt att läsa ikapp din fina årskrönika. Bäst gillade jag orangeriet! ;) Hade missat det tidigare. Som du har jag haft det lite svårbloggat under hösten. Energidepåerna har varit tömda. Helt tömda faktiskt. Men nu med den extralånga julvilan så har den kommit tillbaka. Både blogglustan och trädgårdslängtan. Hoppas du har fått lika mycket energi så vi får se fler finfina inlägg under våren.
  Kram o go fortsättning!

 7. Trädgårdstoken

  Oj, vad ni hunnit med mycket. Kul läsning! Och kul att du är tillbaka vid tangenterna! :-)

  Ja, det där med TV-serier. Här håller vi på och plöjer oss igenom alla säsonger av ”Breaking Bad”…

  God fortsättning!

  /Mia

  1. Livet på Solsidan Inläggsförfattare

   Breaking Bad säger du? Jag är (än så länge) ovetandes om vad det är för något :)
   Sambon försöker få mig att börja kolla på Homeland. Men jag vet inte jag…

 8. Åsa

  så himla kul att hänga med i din tillbakablick. så mycket som har hänt. blir så himla inspirerad av dina trädgårdsplaner
  kram igen

Kommentarer är stängda.